26.02.2024

Фаворитки на екс окръжния прокурор мачкат свидетелите по „суджукгейт“

Зам.-окръжният прокурор Виолета Великова и шефката на следствения отдел Татяна Лазарова използват младши следовател на 2 месеца служба, за да им изпълнява поръчките, пишат в сигнал потърпевшите
Дни преди произнасяне на присъдата срещу бившия депутат от ГЕРБ-Добрич – Живко Мартинов, „ударната група“ на също бившия окръжен прокурор Пламен Николов, не спира да мачка свидетели по „суджукгейт“. По информация на в.“Добрджанска трибуна“ потъпевшите са сезирали Инспектората на Висшия съдебен съвет и до главния прокурор.
Според информацията, получена по електронна поща, младши следовател на 2 месеца служба, е използван от зам.-окръжния прокурор Виолета Великова и началника на Следствения отдел в Окръжна прокуратура Добрич – Татяна Лазарова, за да притиска основен свидетел по делото срещу Живко Мартинов, който е обвинен за рекет над местен производител, от който получил 4 тона суджук – „уж за премиера“. Това и още 4 обвинения принудиха скандалния „артелчик“ Живко Мартинов да напусне парламента.
Финалното заседание по делото в Специализирания наказателен съд е насрочено за 19 ноември. Следват пледоарии и произнасяне на присъда.
Общото между Великова, която скандализира със сина, задържан с наркотици и прикриван месеци наред от подчинената й – също подсъдима прокурор Румяна Желева, и Лазарова, е фактът, че те са лични протежета на бившия окръжен прокурор Пламен Николов, твърди се още в сигнала. Припомня се, че той е освободил предния шеф на Следствието, за да назначи Лазарова. Пак той поиска персонално Великова за свой заместник и я получи.
Дискредитирането на свидетелите по „суджукгейт“ върви от деня, в който бяха повдигнати обвиненията на Живко Мартинов. И до момента те са притискани от всички възможни институции – оглавявани все от назначения на скандалния депутат в Добрич.
Великова и Лазарова, които са задължени на Пламен Николов за назначенията си – заплатите и общественото си положение, действат безогледно с цел дискредитиране на основни свидетели по „суджукгейт“ като смятат, че по този начин Специализираният наказателен съд няма да приеме тежестта на свидетелстванията им и ще оправдае Живко Мартинов, пише още в сигнала.
Твърди се, че за действията на триото е информиран главният прокурор Сотир Цацаров и Инспектората на ВСС.
Припомняме, че след серия подобни действия в Окръжна прокуратура Добрич беше изпратена проверка от Главна прокуратура. Резултатите от нея не бяха публично огласени, но в резултат Пламен Николов бе отстранен от ръководството на Окръжна прокуратура Добрич до провеждането на конкурс за нов административен ръководител. Според запознати шансовете му да спечели втори мандат са под нулата след разгромяващ доклад на Прокуратурата на РБългария за работата му като административен ръководител и държавен обвинител.
Самият Пламен Николов, по думите на Главния прокурор Сотир Цацаров, е укривал с месеци натиск над него като служебно лице от депутата Живко Мартинов. Преди да стане по-известен като „суджука“ той бил в кабинета на окръжния прокурор и поискал да се фалшифицират данните в техническа експертиза за катастрофа с двама загинали, причинена от зам.-министър Красимир Кателиев.
„Пламен Николов не се е самосезирал за престъпното вмешателство в работата на независимата съдебна власт, част от която е и прокуратурата, нито е уведомил горестоящ прокурор“, коментира казуса Цацаров.
Кателиев пък е оправдан на първа инстанция, като не е ясно дали за този успех не е допринесъл и натискът на Живко Мартинов над Пламен Николов.
Калинка Пенчева

Print Friendly, PDF & Email