24.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Учителите в Добрич „за“ и „против“ ваксинирането

Ваксинирането в България след лекарите и медицинския персонал ще продължи и с учителите. Директорите на учебните заведения трябва да дадат списъците с желаещите да се имунизират преподаватели до Регионалните управления по образование. Какви са настроенията за имунизация срещу COVID-19 сред учителите провери кореспондентът на БНР в Добрич Мая Щърбанова.
В рамките на работния ден днес всички училища в област Добрич трябва да предадат списъците си с желаещите преподаватели да бъдат ваксинирани при следващия етап от националната имунизация срещу Ковид-19. Броят на заявилите съгласие учители ще се предостави на Регионалното управление по образование. До този момент оттам нямат обобщената информация, затова потърсихме част от директорите на учебни заведения в областта. Около 1/3 от преподавателския състав в Средното училище „Димитър Талев“ са се записали в списъка и желаят да бъдат ваксинирани, сподели директорът Весела Панчева.
Интересен факт, по думите на Весела Панчева, е, че желание да бъдат ваксинирани са проявили колегите й под 50-годишна възраст. В Основното училище „Панайот Волов“ в Добрич обаче ситуяцията е коренно различна. Там вписалите се в списъка за ваксинация са около 80% от преподавателския състав, като според директора Николай Мирчев колегите му са изключително положително настроени към имунизацията. За разлика от тях в Средното училище „Христо Смирненски“ в с. Оброчище, община Балчик сред началните учители няма нито един, който да е пожелал да бъде ваксиниран. Днес предстои да се проведе събрание на всички преподаватели и на него ще се види какви са настроенията сред учителите от 5-ти до 12-ти клас, сподели директорът Павлина Стоянова.
От 22-ма преподаватели в Езиковото училище „Леонардо да Винчи“ в Добрич желание са заявили 7, сподели директорът Нели Николаева.
Със сигурност всички учители очакват с нетърпение учениците и от горните класове да се върнат обратно в класните стаи. Кога обаче ще бъде подходящото време за това оставят като решение на експертите, проучващи епидемичната обстановка в страната и рисковете от присъственото обучение. Според Весела Панчева това е трябвало да стане още на 4-ти януари.
Нели Николаева е по-предпазлива и счита, че трябва да се изчакат поне две седмици след празниците, за да се види каква е реалната ситуация в страната.
Директорите са категорични, че всички противоепидемични мерки се спазват и при добро развитие на ситуацията с разпространението на Ковид-19 в страната за всички ученици ще бъде по-добре да завършат първия срок от учебната година в присъствена форма на обучение.
bnr.bg

Print Friendly, PDF & Email