28.02.2024

Ученици от 10 шуменски училища получиха знания по роботика и електроника в „Робо академия“

20 ученици от 10 училища в Шумен и региона преминаха курс на обучение по роботика и електроника в четвъртото издание на „Робо академия“, съобщи ръководителят на академията инж. Недялка Йорданова.
Занятията се проведоха в две възрастови групи – група „Роботика с Micro:bit” /5 – 7 клас/ и група „Роботика за напреднали“ /8 – 12 клас/. Учениците от първата група конструираха и управляваха програмно макет „Умна къща“ с помощта на платката Micro:bit и програмния език Java Script. Научиха се да програмират и управляват и робот Maqueen.
В занятията за напреднали учениците придобиха опит за програмиране на едноплатковия компютър Raspberry Pi, с помощта на езика за програмиране Python. Експериментираха и с различни проекти на платформата Arduino.
Обучението по роботика завърши със състезание в двете възрастови групи. Всички участници се справиха успешно с поставените задачи и получиха сертификати за завършен курс на обучение. Най-добре представилите се бяха отличени с грамоти и награди.
Класирането в група „Роботика с Micro:bit” е следното: I място – Йоан Колев Димитров /7 клас, ППМГ „Нанчо Попович“/, II място – Любомир Пламенов Рачев /6 клас, ППМГ „Нанчо Попович“/, III място – Боян Димов Стоянов /6 клас, СУ „Йоан Екзарх Български“/.
В група „Роботика за напреднали“: I място – Илкай Сунай Али /11 клас, ППМГ „Нанчо Попович“/, II място – Христомир Младенов Харизанов /11 клас, ПГМЕТТ “Христо Ботев“/, III място – Петър Петров Куцаров /10 клас, ППМГ „Нанчо Попович“/.
Инициативата за организиране и провеждане на „Робо академия“ е на учениците от клуба по Роботика към ПГМЕТТ „Христо Ботев“ гр. Шумен. „Робо академия“ е общински младежки проект. Той се организира от ученици и е насочен към учениците от Шумен и региона с интереси в областта на роботиката, програмирането и електрониката. Обучението в академията е напълно безплатно

Print Friendly, PDF & Email