23.07.2024

Ученици от ПМГ „Иван Вазов“ и родители мериха сили в „30 задачи на 30 езика“

Възпитаниците на природа-математическата гимназия „Иван Вазов“ участваха с отбори във всички възрастови групи на състезанието „З0 задачи на 30 езика“. В надпреварата се включи и отбор от родители, който зае престижното второ място на надпреварата.
Състезанието е част от Фестивала на младите математици в Созопол.
По регламент броят на участниците в отборите може да варира между 3 – 6 души, които решават 30 задачи с избираем отговор в рамките на 2,5 астрономически часа (150 минути), без да имат право да ползват техника и/или литература. Всяка задача е на различен език, затова отборът трябва бързо да се ориентира в условието й и да избере един от петте дадени отговора, от които само един е верен. Сами по себе си те също могат да носят информация за смисъла на задачата. За верен отговор се печелят по 5 точки, а за непопълнен по 1 точка. Отборите разполагат и с таблица на участващите езици, написани всеки на собствения му език. Едно от условията е да се определи кой номер задача на какъв език е и как се казва този език на български. Това носи по 1 точка за всеки верен отговор. Състезанието се провежда в 3 възрастови категории: 6 – 7 клас, 8 – 9 клас, 10 – 12 клас, а при заявка – и 13 – 99 клас.
ПМГ „Иван Вазов“ събра отбори във всяка една възрастова група. Представители на 6 – 7 клас бяха учениците от „Cubes ++“: Вяра Георгиева, Георги Николов, Славина Цонева, Иво Цонев, Павлин Панов и Божидара Чанева. Общите усилия им донесоха 79 точки.
8 – 9 клас неслучайно си избраха името „The winners“. Отборът бе представен от Анна Белчева, Антония Манева, Виктория Маринова, Димитър Първанов, Женя Иванова и Любослав Иванов (обучаващи се в профил „Математически“ – Информатика), които събраха 108 точки.
С цели 128 точки от състезанието и 8-мо място в крайното класиране излязоха „ПМГ – Елитът“, съревновавали се в категорията 10 – 12 клас. Отборът е в състав: Веделин Гъров, Жасмина Николова, Божидар Загоров, Ростислав Кирилов, Васил Василев и Никола Димов (профил „Информатика“).
Освен преподавателите, заслуга за успехите на учениците от ПМГ имат и техните родители. В тази надпревара те не само ги подкрепяха и стимулираха, но и сами показаха състезателен дух и въодушевление. Затова в категория 13-99 (родители), в отбор „Ентусиасти“ се обединиха: Ивелин Цонев, Димитър Димитров, Илко Илиев, Йордан Георгиев и Радостина Николова. Тяхната енергия и познания им донесоха престижното второ място с 95 точки.

Print Friendly, PDF & Email