02.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ученици от Добрич разиграха съдебни процеси в Окръжния съдa

Защо се приемат законите, защо е нужно да се спазват, кои общественоопасни деяния са престъпления и какви наказания се налагат за тях според българския наказателен кодекс – това бяха част от въпросите обсъдени с възпитаници на основно училище „Христо Ботев“ при посещенията им в Окръжен съд – Добрич. С гостите се срещна зам.- председателят на съда и ръководител на Наказателното отделение съдия Петър Монев. В два последователни дни той разговаря с учениците от шестите и седмите класове на учебното заведение на тема „Наказателно правосъдие“.
„За да бъде осъдено едно лице, е необходимо да бъде доказано по безспорен начин, че точно то е извършило престъплението, за което е обвинено“, посочи в изложението си лекторът. Той допълни, че целта на наказанието е да се поправи и превъзпита осъденият, като подчерта, че всеки обвиняем се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда. Съдия Монев обясни още какво означава престъплението да е извършено виновно, кои лица са наказателноотговорни и даде примери за престъпления срещу личността и срещу собствеността.
Децата се интересуваха какви наказания се налагат на извършителите на престъплението „пране на пари“, задължително ли е очевидците на дадено престъпление да свидетелстват пред съда, как се доказва лъжесвидетелстване, какво се случва, ако съдията и подсъдимият се познават, какви са най-тежките наказания, налагани на непълнолетни.
С помощта на магистрата учениците разиграха и импровизирани съдебни процеси. След изслушване на свидетелски показания, на заключенията на вещи лица, пледоариите на обвинението и защитата, и последната дума на подсъдимите, съдебните състави постановиха една оправдателна и една осъдителна присъда за кражба.
Посещението на учениците в Окръжен съд–Добрич, бе организирано в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. ДТ

Print Friendly, PDF & Email