01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ученици от Добрич застават пред паметника на Левски в уникален „Караул на паметта”

Над 55 ученици от 9 до 11 клас от езиковата гимназия „Гео Милев” застават днес пред паметника на Васил Левски в Добрич в уникален „Караул на паметта”, с което ще почетат 148-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата – съобщиха учителките им по история Надежда Иванова и Стела Андреева. От 10 до 16 ч. групи ученици ще се сменят пред паметника на 20 минути, като през това време ще разказват на гражданите, дошли да сложат на цветя на паметника, за делото на Левски, след като вече са изчели достатъчно документална и художествена литература. Дори имало подготвени текстове за млади и възрастни. Ще подаряват на гражданите страница от тефтерчето на Левски – размножена от фототипно издание, като на гърба й собственоръчно ще пишат своето послание и ще се подписват. Групите ще се сменят с думи-пароли като „Свобода”, „Отечество”, „Дълг” и др. Освен това ще си предават и специално направени значки, на които са изборазени ликът на Апостола, сградата на училището, а надписът е „Караул на паметта. Ела, ще ти разкажа за Васил Левски”. Някои от учениците се канят и да рисуват, а други да изпълняват музикални импресии, основно на китара.
„Идеята се роди сред учениците, докато ги питахме как да отбележим годишнината. Постепенно тя растеше като снежна топка и ги увлече. Така се роди и караулът на паметта” – споделят учителките. „Повод за идеята е фактът, че на Левски в учебниците е отделена половин страница – два абзаца и една снимка, а децата не знаят например, че той е бил учител в Добруджа” – добавя Иванова. .Те добавят, че не са правени предварително репетиции.
Другият акцент в представянето на учениците е, че те са решили да нарушат мълчанието, с което традиционно се отбелязва почитта към великото дело и саможертва на Апостола Левски. Те ще викат на глас високо думите „Свобода”, „Дълг”, „Отечество”, „Република”, „Равенство между всички” и др. при предаването на караула на 20 минути.
В Добрич в 9 ч. пред паметника на Васил Левски Духовият оркестър ще изпълнява възрожденски песни. В 9,30 ч. ще бъде отслужена панихида. Гражданите могат да поднасят цветя на паметника на великия българин от 10 до 16 ч.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email