29.10.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ученици направиха система за доставяне на пратки с дрон

Проектът е насочен към обикновения потребител
Системата за доставки чрез дронове няма аналог у нас и затова идеята за такава дойде по време на шестото издание на ученическото състезание HACK TUES, споделиха авторите на автоматизирана система за доставка на пратки с дронове DRUN Ангел Пенчев и Богдан Миронов, ученици от 12 клас в Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.
„DRUN представлява автоматизирана система за доставка чрез дронове, свързана със сървър, който ги насочва накъде да летят, за да достигнат до зададената дестинация“, обясни Ангел Пенчев.
Неговият партньор в проекта допълни, че тази система е прототип и тепърва предстои да бъде доразвита.
„Самото състезание е три дни, в които трябваше да разработим проекта, след това имаме един ден за създаване на презентация, като ни предстои да я представим този уикенд“, каза Богдан Маринов.
Тази година състезанието е под надслов „Умен град“, а участниците в него представят иновативни разработки за улесняване на ежедневието.
„Замислихме се какво ще се вписва в темата за умен град и създадохме „DRUN“, допълни Богдан Маринов.
Светът е в пандемия в момента и доставките трябва да се случват безконтактно, каза още Ангел Пенчев.
Чрез тази система доставките ще се извършват много по-сигурно и бързо, обясниха създателите.
„Подобна система вече е разработена в компании по света. В нашия случай приложението ще се използва за предаване на пратки от човек до човек“, каза Пенчев.
Богдан Маринов допълни, че проектът не е насочен към използване в бизнес сектора, а по-скоро от обикновения потребител.
„Ние работим по дрон, който може да бъде закупен от всеки, но той няма да се справи, ако трябва да пренася товар в лоши метеорологични условия като дъжд или силен вятър“, допълни още Маринов.
Двамата казаха, че по време на състезанието са получили помощ от основните спонсори на състезанието, които са ги насочвали към правилните системи и техники по време на изпълнението на проекта.
dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email