29.07.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Учениците от 7-ми и 12-ти клас най-дълго в клас

До края на седмицата ще се реши една или две пролетни ваканции
Седмокласниците и зрелостниците най-дълго време ще учат присъствено в училище. Причината е, че на тях им предстоят сериозни изпити. Това е заложено в новия график за ротация на учениците, който регламентира връщането на част от тях в класните стаи за още шест седмици, съощава в. Монитор.
Кои класове кога ще се завърнат в класните стаи зависи от това дали пролетната ваканция ще е една или ще са две. От 18 март, ако няма промяна във ваканциите, или от 22 март, ако има 4-дневна почивка до Великден, ще се редуват 3 от 8 випуска от 5 до 12 клас. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев.
„Ако останем на този вариант, за 6 седмици ще зачести присъственото обучение на 7 и 12 клас. Те ще бъдат половината от времето присъствено в училище, а другите ще бъдат една трета от учебното време“, обясни министърът.
„Ако има подобряване на ситуацията, техният брой може да се увеличи. В момента нямаме такова подобрение. Най-вероятно ще вземем решение със 7, 8 и 10 клас да продължим, тъй като в момента 12 клас за втори път се завърта в това редуване“, каза той.
Десетокласниците ще се върнат в клас по новия график след 2 седмици обучение в електронна среда, тъй като те са в присъствено обучение до днес.
Вълчев посочи още, че до края на седмицата ще бъде взето решение дали ще има нов график на ваканциите. Ако бъде приет такъв, вместо от 3 до 12 април, учениците ще почиват 18 до 21 март и от 29 април до 9 май. Образователният министър уточни, че има аргументи „за” и „против” промяната. Тези, които са в подкрепа на разделянето на пролетната ваканция, смятат, че така се прави по-голяма почивка, тъй като ще се обхванат 5 и 7 май, които сега са учебни, отделно великденските празници, като така се дава възможност и за една по-малка ваканция в средата на март. Доводите „против”са, че решението се предлага в последния момент и много хора вече са си направили планове, които ще се наложи да променят.
„Дори и да не могат да ги променят, родителите могат да заявят до 10 дни отсъствия на децата си“, допълни Вълчев.
dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email