31.05.2024

Успешен тест на бронебойна модерна машина за пехотата

БМП-2М има нови и по-високи бойни способности, стана ясно след демонстрацията на полигона “Змеево“

Успешно тестваха модернизирана бойна машина на пехотата БМП-2М. Тя е създадена на базата на БМП-1 руско производство. Тестът бе на Централния армейски полигон „Змеево“ в присъствието на заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков, съобщиха от военното ведомство.
„Изпитанията на модернизираната бойна машина на пехотата (БМП) минаха успешно. Бяха поразени целите на близка и далечна дистанция“, заяви Величков.
След анализ от експертите в Сухопътните войски, ако се потвърди необходимостта от демонстрираните нови способности на модернизираната БМП, ще се премине към процедура по доставка в съответствие със законодателството, обясни зам.-министърът.
„Всеки лев, вложен за развитието на българската икономика, е добре вложена инвестиция. Добре би било доставката на ново въоръжение да е съпроводено с индустриално сътрудничество с български партньор, а още по-добре, когато самата разработка е на българска компания в сътрудничество с военно-ремонтните заводи на ТЕРЕМ“, каза Величков. По този начин се осигуряват и възстановителните и ремонтни дейности.
Демонстрираната днес модернизация на машината е в монтажа на нов купол с 30-мм оръдие, ПТУРС и 7,62-мм картечница. Куполът е двойно брониран по съвременна технология. Оръдието е стабилизирано по време на движение. Бойният модул разполага с оптико-телевизионна система и видеомонитор. Корпусът на базовата машина е снабден с допълнителни люкове за десанта.
Предложението за модернизацията е на българската фирма „Металика -АБ“ ЕООД, а монтажът на бойния модул и неговата адаптация към наличната БМП-1 са извършени от „Терем-Ивайло ЕООД, Велико Търново“. Благодарение на това БМП-2М е получила нови, по-високи бойни способности.

Print Friendly, PDF & Email