24.02.2024

Ураганен вятър нанесе щети в много градове в страната

Паднали дървета потрошиха автомобили, затвориха пътища и блокираха на места железниците

Ураганният вятър нанесе щети в редица градове в страната. Има редица получени сигнали за паднали дървета, прекършени клони и разкъсани билбордове.

Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община са реагирали на седем сигнала за паднали клони и дървета. Това съобщи директорът на аварийните екипи Красимир Димитров.

От Общината припомнят, че строителните филми, изпълнителите на обекти трябва да обезопасят строителните огради и скелета на съответните си обекти. Търговците трябва да проверят рекламно-информационните си елементи.

Поради силния вятър и паднали дървета бе преустановено движението на влаковете в междугарието Пловдив-Филипово. Това съобщиха от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Движението е пренасочено през жп гара Скутаре. Има нарушения в графика на движение на влаковете. Аварийни екипи на НКЖИ работят по отстраняване на повредите по контактната мрежа.

Разчистването на Пловдив от последствията от ураганния вятър продължи през целия ден вчера, съобщиха от пожарната.През последното денонощие екипите на пожарната са реагирали на 64 сигнала за произшествия. Продължават да постъпват нови съобщения, по които работят повече от 30 пожарникари и спасители.

Паднали дървета и клони върху автомобили и пътното платно, висящи ламарини, неукрепени билбордове и информационни табели – са само част от подадените сигнали по които служителите на пожарна и спасители от сектор СОД работят.

Под напора на вятъра дървета са се стоварили върху паркирани автомобили, като част от тях са смазани от тежестта им. Сигналите за щети от този тип са близо 44. Пловдивска област е сред 8-те в страната, за които е обявен оранжев код. Апелират се шофьорите да не паркират под дървета.

Припомняме, че в понеделник силна буря удари Пловдив. Десетки са подадените сигнали за паднали дървета и счупени клони, а изолация на блок падна върху детска градина.

Вятърът в Сливен, който бушува в нощта срещу вторник, придружен с лек дъжд, надвиши 80 км/час, съобщиха от Общината. Рано сутринта имаше прекършени клони, паднала е бреза зад строителната гимназия, разкъсани билбордове и увредена предизборна шатра.

Има повреди по проводите на кабелни оператори. Собствениците са информирани и се предприемат мерки. Към момента има единични сигнали за прекъсване на електричеството.

В област Плевен екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) са реагирали на над десет сигнала за паднали клони и предмети на пътните платна.

Максималните пориви на вятъра в Търговищко достигнаха 20 метра в секунда. Посоката е западна, силният вятър е започнал след полунощ и продължава и сега, каза за БТА ръководителят на Метеорологичната обсерватория в Търговище Красимира Стойчева.

В региона преминаването на студения циклон се усеща не само от вятъра, чиято скорост се равнява на 72 км/час, но и от разликата в температурите. Вчера, по данни на метеоролозите, максималната измерена температура в Търговище е била 22,4 градуса, докато в 7:00 часа са отчетени 4 градуса.

Силният вятър е съборил дървета, има изпадали клони в различни части на областта. В община Търговище има сигнали за паднали дървета по пътя между селата Вардун-Черковна и Търговище-Лиляк.

Силният вятър във Велико Търново събори контролер на светофар на оживено кръстовище до голям супермаркет и три дървета, получени са сигнали и за отронена мазилка на жилищни сгради, съобщиха от Общината.

Контролерът на светофара се е провесил на един от стълбовете, но не е паднал върху платното, опасният елемент от светофарната уредба е отстранен. Три дървета са паднали на различни пътни участници – между селата Балван и Емен, по пътя към село Габровци и на панорамния път към Великотърновския университет.

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст (БЧК). Навсякъде духа силен вятър, а във високите части – бурен. На много места има нова снежна покривка от около 10 см.

Print Friendly, PDF & Email