16.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Уникален обичай за Ивановден: Къпане за здраве на селската чешма в Караисен

Ритуалът премина с малко участници и при спазване на противоепидемичните мерки

С уникален местен обичай и въпреки пандемията – павликенското село Караисен и тази година поздрави своите именици. Празникът, наречен „Иванови влачуги“, е без аналог у нас и се празнува край селската чешма, където се окъпват за здраве именици, моми, ергени и младоженци.
И тази година към най-голямата чешма в Караисен се отправи пъстрото шествие от именици и самодейци, които наричаха за здраве. Ритуалът обаче премина с малко участници и при спазване на противоепидемичните мерки.
„В крайна сметка пандемии е имало стотици години назад, хората винаги са оцелявали. Ние събираме повечко хора за празника, но тази година сме ги изолирали – да са ограничени. Трябва да има положителни неща, положително настроение, да се повдига духа на хората“, коментира кметът на с. Караисен Стефан Николов.
Песен край чешмата Иванови влачуги се изпълнява на всеки 7 януари в селото от незапомнени времена. Край чешмата се събират именици, моми, ергени и младоженци, които се къпят за здраве и плодовитост.
„Иванови влачуги”- влачугите идват оттам – дърпане и влачене към чешмата на момите и на ергените, да бъдат и те окъпани, и да им бъде пожелано, че през следващата година те са следващите младоженци. Нарича се най-вече за здраве, защото много хора в България носят това българско име“, обясни секретарят на Народно читалище „Добра надежда 1896“ Галя Личева.
На чешмата ритуално бяха окъпани всички, а накрая се изви и хоро.
„Имаме си Ивановци, популярно име, но и в Караисен има десетина дори”, каза още кметът на селото.
„Дядо ми се казваше Иван и съм на негово име, по принцип Иван е име, което много го има в Караисен. Празнуваме Ивановден – по къщи, събираме се!”, сподели именикът от с. Караисен Иван Стойчев.
Заради своята уникалност „Иванови влачуги“ през 1986 година е отличен със 7 златни медала на събора на народното творчество в Копривщица.

bgonair.bg

Print Friendly, PDF & Email