24.06.2024

Украйна съобщи за нови руски ракетни атаки в цялата страна, Ватикана прави мирна мисия

Украйна съобщи за нови руски ракетни атаки, а на фона на продължаващите сражения в източната част на страната и очакванията за украинско контранастъпление папа Франциск обяви участието на Ватикана в мирна мисия за урегулиране на военния конфликт.

Украйна съобщи, че противовъздушната отбрана е свалила 15 от 18 руски ракети, изстреляни рано сутринта. Над три часа в цяла Украйна звучаха сирени за въздушна тревога. Нападението е извършено със самолети на стратегическата авиация към 2 и половина, става ясно от публикация в Телеграм канала на главнокомандващия украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни. Повечето руски ракети са били унищожени.

Свалени са всички ракети, изтреляни по Киев, съобщиха местните власти. Няма пострадали и разрушения. Украински медии съобщиха за взривове и в Днепропетровска и Сумска област.

От офиса на президента Володимир Зеленски призоваха гражданите да не пренебрегват предупрежденията за опасност. „Запазете спокойствие, останете в укритията, призоваха от киевската войенна администрация, като съобщиха, че работи противовъздушната отбрана.

Продължават сраженията за ключовия източен град Бахмут. От военното министерство в Москва обявиха, че руските войски са овладели още четири квартала на града. В същото време от Киев заявиха, че украинската отбрана не е позволила на руснаците да прекъснат основния им снабдителен маршрут.

Междувременно руската армия обяви, че назначава нов ръководител на военните логистични операции и това е генерал Алексей Кузменков. Смяната идва в момент, в който Киев твърди, че е приключил с подготовката за контраофанзива.

Папа Франциск обяви участието на Ватикана в мисия за постигане на мир в Украйна, но не даде подробности за нея.

„Мисля, че мирът се постига винаги чрез отваряне на каналите. Вие никога не можете да постигнете мир чрез затваряне, каза папата в самолета на връщане от визитата си в Унгария Той каза, че е говорил относно ситуацията в Украйна с унгарския премиер Виктор Орбан и с митрополит Иларион, представител на руската църква в Будапеща.

„По време на тези срещи ние не си говорихме за Червената шапчица“, каза още папата.

Той съобщи още, че Александър Авдеев, който бе посланик в България от 1992 до 1996 г., е сред посредниците между него и ръководството на Русия и Руската православна църква.

Print Friendly, PDF & Email