02.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Украйна спря една трета от транзита на руски газ за Европа

Операторите на украинската газова система обявиха форсмажорни обстоятелства при транспортирането на руски газ през входната точка „Сохрановка“
Украйна обяви, че в 07:00 ч. в сряда (вчера бел. ред.) спира част от транзита на руски газ. Тръбата, за която става дума, осигурява една трета от руските доставки на газ за Европа.
Операторите на украинската газова система обявиха форсмажорни обстоятелства при транспортирането на руски газ през входната точка „Сохрановка“ до границата с Русия в Източна Украйна.
Според оператора, работата в газокомпресорната станция в Новопсков е невъзможна заради „намесата на окупационните сили в техническите процеси“. Тази станция се намира в района на Луганск в Източна Украйна, окупиран от руски сили и сепаратистки бойци.
„По тази тръба минава 1/3 от газа за Европа, твърдят украинците. Според Русия и „Газпром” количеството е 24 на сто. Това, което искат да направят украинците, е да прехвърлят капацитет от тази компресорна станция към друга. От „Газпром” твърдят, че това е невъзможно”, каза международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев.
„Газпром“ не вижда никакви препятствия за транзита на газ през Украйна в обичаен режим и доставките му са в съответствие с договора, заяви говорител на компанията, цитиран от ТАСС. Транзитните услуги са платени изцяло, обяви руският газов гигант.
Преносът на газ през пункта „Суджа“ е невъзможен от техническа гледна точка, коментира „Газпром“ идеята на украинския оператор за временно прехвърляне на неналичен капацитет от „Сохрановка“ до „Суджа“.
Операторът на газотранспортната мрежа на Украйна (ОГТС) информира малко по-рано във вторник, че ще обяви форсмажорни обстоятелства за транзита на газ през входния пункт „Сохрановка“ и потоците ще спрат от 11 май, предаде Ройтерс.
Украйна продължи да е основен транзитен маршрут за руския газ за Европа дори след инвазията на Москва в страната на 24 февруари.
ОГТС съобщи обаче, че не може да продължи да извършва операциите в газовокомпресорната станция „Новопсков“ на обекта в Луганска област в Източна Украйна заради намесата на окупационните сили в техническите процеси.
Това е първият компресор в газопреносната мрежа на Украйна в Луганска област – транзитен маршрут за около 32,6 милиона кубични метра газ дневно или една трета от руския газ за Европа, уточни операторът.
За да се изпълнят изцяло задълженията за транзит към европейските партньори, спазвайки условията на споразумението, е възможно временно прехвърляне на неналичен капацитет от „Сохрановка“ до физическия пункт „Суджа“ на територията, контролирана от Украйна, посочи в съобщение украинският оператор.

Print Friendly, PDF & Email