07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Украйна призна, че руската армия засилва офанзивата си на Източния фронт

Москва очаква от Киев да приеме исканията на Русия и да осъзнае фактическата ситуация, която съществува, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че руската армия продължава опитите да засили офанзивата си в няколко сектора на фронта в Източна Украйна и е нанесла ракетни и въздушни удари по инфраструктурата на страната, предаде АП, цитирана от БТА.
Според Родион Мирошник, говорител на сепаратистката Луганска народна република, вече около 8000 украински войници са в плен на сепаратистите в Донецк и Луганск. По думите му броят на пленниците се увеличава всеки ден със „стотици“. Твърденията на Мирошник не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбеляза АП.
Същевременно говорителят на Министерството на отбраната на Русия обяви, че руски системи за противовъздушна отбрана са свалили край Одеса военнотранспортен самолет с чуждестранни оръжия и един украински хеликоптер.
По думите на генерал Игор Конашенков в Херсонската и Луганската област са били унищожени 13 украински дрона, както и два безпилотни разузнавателни апарата „Ту-143 Рейс“, съветско производство. Генералът каза още, че чрез руско оръжие с прецизно насочване е разрушен украински център за радиоелектронно разузнаване в Николаевската област и са били убити 11 украински войници и 15 чуждестранни специалисти. На територията на така наречената Донецката народна република е бил поразен зенитноракетен комплекс „Оса-АКМ“, а в Харковската област – радиолокатор.
Конашенко обобщи, че за последното денонощие руски ракети и артилерия са поразили над 500 обекта на украинските въоръжени сили, включително 62 командни пункта, 407 места, на които е била съсредоточена военна техника и сили , 47 артилерийски и минометни подразделения и три склада с муниции.
„Москва очаква от Киев да приеме исканията на Москва и да осъзнае фактическата ситуацията – реалната ситуация, която съществува“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, отговаряйки на съответстващ въпрос на ТАСС.
По-рано украински официални лица нападнаха остро бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър за предложението му, Киев да предаде определени територии на Русия в замяна на мир.
Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент, каза, че предложенията на някои западни партньори за териториални отстъпки са „удар с нож в гърба“ за Киев.
В същото време Песков, говорейки за това, отбеляза: „Това не са териториални отстъпки“. „Киев трябва да признае де факто ситуацията и просто да я оцени трезво“, повтори той.
Говорителят на Кремъл нарече неприемливи и обвиненията на Запада, че Руската федерация блокира доставките на зърно от Украйна. „Ние категорично отхвърляме тези обвинения и, напротив, обвиняваме западните страни, че са предприели редица незаконни действия, довели до тази блокада“, каза той.
Освен това представителят на руския президент определи ситуацията с вандализирането на руски паметници в чужбина като „вакханалия“ и отбеляза, че Москва прилага максимални дипломатически усилия, за да противодейства на това.
„Министерството на външните работи работи ежедневно и много интензивно, много интензивна дипломатическа работа се извършва за борба с тази вакханалия, която сега се случва в много европейски страни“, каза говорителят на Кремъл.
Според Песков руските дипломати преминават през „много труден момент“, но те „все още полагат всички усилия да противодействат на това, да се свържат с официалните власти“. „Вземат се всички възможни мерки, позволени от дипломатическата практика и междудържавните отношения. Просто има прекалено много вакханалии, за съжаление“, подчерта Песков.

Print Friendly, PDF & Email