09.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Украйна призна, че армията й се е изтеглила от Лисичанск, Зеленски обеща да си го върне

Украйна призна, че нейните военни са се изтеглили от град Лисичанск в Донбас. Президентът Володимир Зеленски обеща, че контролът над района ще бъде възстановен.
Украинската армия обяви, че се е изтеглила от Лисичанск. Градът в източната част на страната беше подложен през последните седмици на атаки от руските военни и сепаратистите в Донбас.
От Генералния щаб на украинските въоръжени сили обясниха, че решението за отстъпление е взето, „за да бъде запазен животът на защитниците“ на Лисичанск и че „в условията на многократно превъзходство на руските войски в артилерия, авиация, ракетни установки, боеприпаси и личен състав, продължаването на битката би имало фатални последици“. Руската армия вече напълно контролира Луганска област и може да се съсредоточи върху превземането на Славянск и Краматорск в Донецка. Това са двете части на Донбас, провъзгласени за цел на така наречената от Москва „специална операция в Украйна, започнала на 24 февруари.
От Киев президентът Володимир Зеленски първоначално отрече информацията от Русия, че е установила контрол над Лисичанск. После потвърди изтеглянето на украинските части, но обеща, че страната му ще си върне района:
„И ако командването на нашата армия изтегля хора от определени точки на фронта, където противникът има най-голямо огнево превъзходство, по-специално това се отнася за Лисичанск, това означава само едно нещо: ние ще се върнем, благодарение на нашата тактика, благодарение на увеличеното снабдяване с модерни оръжия“.
През последното денонощие Русия интензивно е обстрелвала Славянск, Краматорск и Харков. Шестима души, сред които и дете, са загинали при ударите срещу Славянск, твърди още Зеленски.
Вчера Русия обвини Украйна, че е изстреляла ракети срещу руския граничен град Белгород.
Зеленски в същото време окачестви като опасни изявленията на президента на Беларус. Александър Лукашенко потвърди, че страната му подкрепя Русия и нейната офанзива в Украйна като част от дългогодишния си ангажимент като съюзническа държава. Лукашенко отбеляза, че само Минск е на страната на Москва и Русия и Беларус

Print Friendly, PDF & Email