07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Украйна изключи договаряне за прекратяване на огъня с Русия

И двете страни в конфликта признават, че мирните преговори са в застой, а всяка от тях обвинява другата за това.
Украйна изключи договаряне на прекратяване на огъня с Русия и каза, че Киев няма да приеме никаква сделка с Москва, която да включва отстъпване на територии, предаде Ройтерс.
Признавайки, че позицията на Киев към войната е станала по-безкомпромисна, съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза, че правенето на отстъпки ще се обърне срещу Украйна, защото Русия ще удари по-силно след евентуална пауза в боевете.
„Войната няма да спре (след каквито и да било отстъпки). Тя просто ще бъде поставена на пауза за известно време“, каза съветникът в интервю за Ройтерс от намиращата се под силна охрана президентска канцелария, където някои от прозорците и коридорите са защитени от торби с пясък.
„След известно време, с подновена интензивност, руснаците ще засилят въоръжението, бойните си сили, ще поправят грешките си, ще модернизират силите си, ще уволнят много генерали . . . И ще започнат нова офанзива, дори по-кървава и широкомащабна“, каза Подоляк.
Той отхвърли като „много странни“ призивите на Запад за спешно прекратяване на огъня, което ще остави руските сили на териториите, които са окупирали в Източна и Южна Украйна.
„Руските сили трябва да напуснат страната и само след това подновяването на мирния процес ще стане възможно“, каза съветникът.
И двете страни в конфликта признават, че мирните преговори са в застой. Всяка от тях обвинява другата за това. Украинските власти казаха, че руските сили са убили седем цивилни в частта от Донецка област, която е под руски контрол, предаде ДПА. Само в град Лиман са били убити трима души, написа в Телеграм управителят на Донецка област Павло Кириленко. Той не уточни при какви обстоятелства е станало това. Още седем души са били ранени, каза управителят и добави, че „всеки военнопрестъпник ще бъде наказан“.
Междувременно в окупираната от руските сили Херсонска област, местната администрация обвини в Телеграм Украйна за убийството на трима цивилни и раняването на още 10 в село Билосерка, без да дава повече подробности.
С помощта на реактивни системи за залпов огън (MLRS) и други тежки оръжия ще деблокираме сами Черно море. Това заявява в „Телеграм“ Михайло Подоляк, цитиран от Укринформ.
По думите му заради повишаването на цените 1,6 милиард хора по света може да изпитат недостиг на храни и стотици милиони ще попаднат под чертата на бедността. Подоляк се позова на прогноза на „Икономист“ за последиците от Руската агресия и на предложението на списанието да бъдат организирани в Черно море международни конвои с кораби, натоварени с храни.
Той обаче изрази съмнение дали е уместно да се правят опити за „пазарене със страна, взела за заложници стотици милиони хора“.
Укринформ припомни, че руските сили са блокирали в Черно море около 300 товарни кораба, които не могат да изнесат от Украйна зърнени и други хранителни продукти.

Print Friendly, PDF & Email