07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Украинското командване призна за неуспехи в Донбас

На срещата си в Берлин външните министри от НАТО обещаха да продължи снабдяването на Украйна с оръжие, докато не бъде отблъснато руското нашествие.
От Киев съобщиха, че президентът Володимир Зеленски е сменил ръководителя на териториалната отбрана на фона на информациите за неуспехи в продължаващите боеве в Донбас.
Украинското командване призна за неуспехи в продължаващите боеве в Донбас. Въпреки загубите руснаците са напреднали в района на Авдеевка и Курахово – градчета в покрайнините на Донецк – както и край разположените на север Лиман и Северодонецк.
Междувременно руските войски не отслабват бомбардировките по завода „Азовстал“ в Мариупол, където от седмици се отбраняват няколкостотин украински бойци.
За поредните руски ракетни градове и общини в Донецка област, съобщи във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той увери, че руската армия отслабва, а сънародниците му се подготвят да си върнат завзетите от нея региони.
„Подготвяме се за нови опити на Русия да атакува в Донбас, по някакъв начин да активизира движението си в Южна Украйна. Окупаторите все още не искат да признаят, че са в задънена улица и тяхната т.нар. специална операция вече е фалирала“, заяви Зеленски, който смени командващия на силите за териториална отбрана на Украйна Юрий Галушкин, назначен в началото на годината. Новият ръководител е генерал-майор Игор Танцюра, преди това заместник-командващ сухопътните войски.
От британското военно министерство прогнозираха, че Москва няма да може да постигне бързи успехи в следващите 30 дни поради претърпените значителни загуби.
НАТО е готова да снабдява Украйна с оръжие дотогава, докато е необходимо за отблъскване на руското нашествие, заяви германският външен министър Аналена Бербок, след съвещание в Берлин с колегите си от пакта, които обсъждаха и приемането на на Финландия и Швеция в пакта.
Украинският първи дипломат Дмитро Кулеба приветства правителството на Германия за решението да изпрати тежки оръжия за украинските войски в Донбас.
Същевременно посолството на САЩ в Киев съобщи, че 89 от обещаните 90 американски гаубици вече са в Украйна, а голяма част от тях вече са на фронта.
Оръдията са част от най-новата пратка оръжие от Вашингтон на стойност 800 милиона долара. За по-малко от три месеца военните доставки от САЩ за Украйна възлизат на 3,8 милиарда долара.

Print Friendly, PDF & Email