04.10.2023

Украинските сили за превзели село до Бахмут

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че неговите сили са превзели село близо до Бахмут. Това е втората значителна победа на Украйна за три дни в контранастъплението й срещу руската армия. Украински медии съобщиха, че в Севастопол са се чули експлозии, свързани с украинска военна операция, но Русия незабавно отхвърли твърденията.

Украинските военни са освободили село Клишчивка на около 9 километра от Бахмут в Донецка област. Информацията беше потвърдена от началника на пресслужбата на Източната военна групировка. Публикувани бяха и снимки, на които се вижда как над селото се развява синьо-жълтият флаг. Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски отбеляза успеха:

„Искам специално да похваля войниците, които стъпка по стъпка връщат на Украйна това, което ѝ принадлежи“.

През нощта срещу понеделник отново беше обявена въздушна тревога в редица области на Украйна. Засечено е изстрелването на дронове от територията на Крим.

Украйна съобщи, че е свалила 18 руски дрона и 17 крилати ракети над територията си. Русия е изстреляла 24 дрона към южните райони Одеса и Николаев. Украинските военни казаха, че всичките 17 ракети са били унищожени над Днепропетровска, Полтавска и Хмелницка област.

В същото време министерството на отбраната в Москва съобщи, че руската противовъздушна отбрана е свалила два украински дрона над Крим и един над Белгородска област. Не се съобщава за пострадали или нанесени щети.

Украински медии съобщиха, че в Севастопол са били чути експлозии, свързани с украинска военна операция. Те се позовават на източници от разузнаването. Назначените от Москва руски служители в Крим обаче посочиха, че Украйна се стреми да си припише несъществуващи успехи.

Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев написа в „Телеграм“, че обстановката в най-големия град в Крим и база на руския Черноморски флот е спокойна. „Ако сте видели дим в района на Южното пристанище, не се безпокойте. По информация на Черноморския флот се използват средства за аерозолна маскировка. Да, миризмата е неприятна, но това е абсолютно безопасно“, отбеляза Развожаев.

Print Friendly, PDF & Email