24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Украинските бежанци продължават да напускат хотелите в Балчик и Кранево

Всеки ден с автобуси от Кранево си тръгват бежанци от Украйна.От близо 4000 украинци, пристигнали още в първите дни след началото на войната през м.г., сега в селото има между 500 и 600 души. „Вече е ежедневие да видиш хора с куфари, излезли на пътя, за да чакат вариант за транспорт или бежанци, чакащи автобуса в центъра на селото, които искат да напуснат Кранево”, казва кметът на Кранево Румен Николов. Подобна е ситуацията в Балчик. Хотелиери заявяват, че са под минимума за броя на настанените, тъй като вече нямат право да настаняват нови бежанци. Те казват, че разходите за издръжката им стават непосилни, а държавата продължава да бави плащанията към бранша или ги намалява, като „окастряла” броя на нощувките.
Николов припомня, че още на 7 и 8 март м.г., буквално дни след началото на войната, в Кранево пристигат първите бежанци от Украйна. Броят им набъбва още в първите 20 – 30 дни. В края на април в селото вече има около 4000 бежанци-украинци, които са били основно в 4-5 хотела, както и по-малки места за настаняване, къщи за гости и т. н. „Във времето постепенно броят им намаляваше. Вече част от хотелите, които изцяло са рабитили с бежанци – и то по 700-800 души настанени, са затворени Сега в хотелите има по стотина бежанци”, добавя кметът.
Николов заяви, че хотелиерите и бизнесмените в района са положили наистина огромни усилия, за да съдействат на избягалите от войната в Украйна – и нощувките, и изхранването са на ниво. Те обаче масово заминават за Полша и в Западна Европа в търсене на по-добри условия и по-добре платена работа, обяснява кметът на Кранево.
„Аз лично съм предлагал работа на няколко украинки – в чистотата и др. , но не ги устройват работното време, заплатите. В Кранево има бежанци, които работят и то не-малко, най-вече в хотелите, където са настанени. В селото има и много собственици на апартаменти, които са в България – не по програми, и продължават да стоят тук и до момента”, добави Николов. „Продължаваме да нямаме, въпреки че толкова време мина, никаква информация и връзка между областната администрация и кметовете по населени места, където се приемат бежанци . За броя на украинците, които са в селото, научавам от частни разговори със собствениците на места за настаняване. Но няма точна информация за потока от хора – колко идват, колко си отиват”, обясни той.ДТ

Print Friendly, PDF & Email