29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Уволниха шефа на „Морска администрация“ заради неадекватност с „Vera Su“

Христо Алексиев коментира още, че с изненада е разбрал, че липсват изработени процедури как се реагира в подобни ситуации, областният на Добрич успокои, че няма теч на гориво и товар от кораба

Имам сериозни забележки и още днес (вчера бел. ред.) започвам да търся отговорност. Това обяви след заседанието на правителството вчера Христо Алексиев, служебен министър на транспорта и съобщенията по повод проблемите след засядането на транспортния кораб с опасен товар край Камен бряг.

Той се завърна от защитената местност Яйлата, където лично провери действията на кризисния щаб, който бе сформиран след аварията на „Vera Su“.

„Времето в района на кораба е лошо, има вълни 3-4 бала. Имаме няколко приоритета – околната среда и здравето на хората, както и операция по евакуацията на екипажа, ако се влоши времето“, съобщи още министърът.

Алексиев коментира още, че с изненада е разбрал, че липсват изработени процедури как се реагира в подобни ситуации. „Няма никаква ресурсна обезпеченост от страна на държавата и от страна дори на частния бизнес. Бяха мобилизирани всички ресурси и те се оказаха недостатъчни при положение, че в закона ясно е записано каква подготовка трябва да има държавата в такива ситуации“, заяви още транспортният министър.

„Правят се пет паралелни плана за разтоварването на кораба и неговото изтегляне. Всяка една технология ще бъде съобразена с мерки, които да защитават околната среда и хабитатите, които се намират в морето“, обеща още Христо Алексиев.

И президентът Румен Радев коментира кризата със заседналия кораб край Камен бряг.

„Корабът е една картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване. Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и неясен резултат, ето това е което виждаме в момента“.

„Никакви процедури по отношение на морското спасяване, разкапана техника и никаква организация. Като казвам процедури – има международно право. Не може българската държава изведнъж на абордаж да вземе този кораб, ние не сме пиратска страна. Има си ясни задължения на застрахователя, на собственика на кораба, посочи той.

Той каза още, че горивото от кораба се е прехвърлило и вече не е там, оставено е минимално количество, за да може екипажът на кораба да има условия да живее там.

Няма промяна във възникналата извънредна ситуация около заседналия край Камен бряг кораб „Vera SU ”. Няма теч на гориво, нито изпускане на товара на кораба в морето, обяви на извънреден брифинг областният управител Васил Карапанчев. Периодично, с техника и водолази се прави

оглед на дъното на плавателния съд. С екипажа на кораба се поддържа постоянна връзка и при необходимост той ще бъде евакуиран, но засега изпълнява задълженията си. „Установени са и се поддържат контакти с фирмата-собственик на кораба, както и със салвидж-компания, при

необходимост” – добави Карапанчев. Има готовност за укрепването на кораба, в сряда се очаква от Варна до Каварна да бъдат транспортирани две 4-тонни котви за допълнително укрепване при евентуално влошаване на

времето. Непрекъснато се вземат от проби от морската вода и така се следи екологичната обстановка. Според експертите в момента корабът е добре укрепен – каза още областният управител. „С допълнителни котви откъм кърмата и откъм

борда и с въжета откъм скалите” – добави той. Действията се планират от „Морска администрация”, според метеорологичната обстановка. „Проблемът е сериозен и показва, че страната ни на практика не разполага с подходяща техника и алгоритъм за действия, които да се приложат за извличане на кораба от мястото на засядане” – заяви още Карапанчев. „Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев във вторник лично проведе в Каварна заседание на функциониращия кризисен щаб. На място бе направен оглед за пореден път. На заседанието участваха всички представители на институции, имащи отношение към намирането на решение на проблема. Обсъдихме възможните варианти, които да доведат до решаване на създадената ситуация, без да се нарушават екологичните норми .Присъства и зам.- министърът на околната среда Петър Димитров.

Print Friendly, PDF & Email