12.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Уволниха проф. Асен Балтов от „Пирогов“ след 21 години работа в спешната болница


Хирургът направил две операции от сутринта, а после бил извикан от наследника си проф. Иван Поромански, който му е съобщил, че „не може и не иска да работи с него“
Проф. Асен Балтов е уволнен от „Пирогов“ в понеделник по обед, с мотива, че новото ръководство на болницата „не иска и не може“ да работи с него. Това съобщи той вчера пред DarikNews.bg.
Бившият директор на най-голямата спешна болница у нас заяви пред медията ни, че понеделник е бил първият му работен ден, след прекъсване заради здравословни проблеми. Хирургът е направил две операции от сутринта и малко по-късно е бил извикан от наследника си проф. Иван Поромански, който му е съобщил, че „не може и не иска да работи с него“.
Малко по-късно проф. Балтов публикува и статус във Фейсбук. В социалната мрежа той беше лаконичен: „Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!“
„Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго“. Така началникът на клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. д-р Николай Габровски коментира новината. В поста си във Фейсбук той допълва „Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили. Позорна история“.
Припомняме, че проф. Асен Балтов беше отстранен от длъжността директор на „Пирогов“ през юли, заради разкрития на НЗОК за злоупотреби в болницата в размер на 1 млн.лв. Тогава последваха редица протести на служителите в негова защита, а проф. Балтов отрече да са били извършвани нарушения.
По-късно той беше приет за леччение в спешната болница заради тежка хипертонична криза, а вчера е бил първият му работен ден след прекъсването.

Print Friendly, PDF & Email