05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Търсят покровители на туристически маршрути в Природен парк „Шуменско плато”

Дирекция Природен парк „Шуменско плато“ търси покровители на основните туристически маршрути .
„С бъдещите си партньори ще си сътрудничим при поддържане на маркираните пътеки“, уточни директорът на ДПП „Шуменско плато“ инж. Васил Василев. В Природния парк има 7 основни пешеходни маршрута, 4 тематични маршрута, 3 веломаршрута и трасе за скално катерене.
От Велоклуб „Илчов баир“ вече потвърдиха, че ще продължават да поддържат маркираните пътеки за колоездене. От „Ротари – Шумен“ изявиха желание да бъдат покровители на туистическия маршрут „Вълшебството на гората“, който преминава в близост до най-високата точка на Шуменското плато – Търнов табия. От години „Ротари – Шумен“ искат да популяризират мястото, поставили са информационна табела и през пролетта предстои разчистване на достъпа до нея.
Започна процес и за подновяване на споразуменията с фирми, спортни клубове и неправителствени организации за поддържане на заслоните в Парка. Свои покровители имат ТЗ „Теменуга“, ТЗ „Успех“, ТЗ „Автостроител“, ТЗ „Детелина“, детски кът „Слънце“ в района на Паметник „Създатели на Българската държава“, кът за отдих до шуменската крепост. „Готови сме да подпишем споразумение за партньорство с всички, които искат да помогнат в опазването и поддържането на парковата инфраструктура“, заяви директорът на ДПП „Шуменско плато“ инж. Васил Василев.
На сайта на Дирекцията е публикуван списък с покровителите и примерна бланка на партньорското споразумение.
Инициативата „Стани покровител“ стартира по повод рождения ден на ПП „Шуменско плато“.
Паркът е създаден на 5 февруари 1980 г. за да се запазят биологичното разнообразие, местообитанията, платовидния ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм. На площ от 3895, 8 ха се срещат 550 вида висши растения, 28 вида бозайници, 71 вида птици, 14 вида влечуги и 6 вида земноводни.
В границите на Парка се намира и резерват „Букака“ с площ 62 ха.

Print Friendly, PDF & Email