28.05.2024

Тържествено откриха зимната сесияна 49-ото Народно събрание

Управляващите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС отчетоха успехи, опозицията, очаквано, отправи критики

Откриха тържествено зимната сесия на 49-ото Народно събрание. На първото редовно заседание на парламента за 2024 г. прозвучаха химнът на Република България и на ЕС.

Съгласно правилника на Народното събрание депутатите бяха във ваканция за коледните и новогодишните празници от 22 декември до 10 януари.

Още в началото на заседанието мнозинството отхвърли предложението на БСП премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел да бъдат изслушани в пленарната зала по темата за Шенген. Председателят на парламента Росен Желязков напомни, че вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е извън страната и по този повод няма как да бъде изслушана.

“Искаме управляващите да дадат повече информация какво е постигнато, какво не, и какви ангажименти са поети за присъединяването ни в Шенген. Ние смятаме, че такова изслушване е крайно необходимо”, заяви Кристиян Вигенин от БСП.

Той поиска и прегласуване. “Независимо от липсата на вицепремиера Габриел, премиерът Денков все пак е тук”, припомни Вигенин.

Прегласуването отново не бе успешно и извънредно изслушване нямаше.

 В проектопрограмата за двете пленарни заседания тази седмица е включено първото четене на изменения в Закона за закрила и развитие на културата и промени в постоянни комисии.

Предвидено бе изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно покачването на цените на водата средно с 15 % от 1 януари 2024 г. Искането за изслушване е внесено от депутати от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В проекта на дневен ред бе още първото четете не изменения в Закона за професионалното образование и обучение, в Закона за признаване на професионални квалификации, в Закона за висшето образование и в Закона за предучилищното и училищното образование.

В петък от 9:00 ч. е предвиден блицконтрол, в който според парламентарния правилник участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. След това от 11:00 ч. ще има редовен парламентарен контрол с участието на министри.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме Промяната“, честити новата година и пожела на всички здраве и успехи, но най-вече за гражданите „които са ни излъчили всички нас тук“.

„Като техни представители пожелавам да успеем да решим реални техни проблеми, да променим живота им за по-добро. Да продължим в посока така, че наистина България да стане една нормална европейска държава „, коментира той.

Той изтъкна някои от успехите, постигнати през изминалата година и заяви, че през новата година работата им ще стъпи на тях – по думите му това са финансиране на проекти за жители, за всяка община в България, финансиране на проекти из цялата страна, които да подобряват начина на живот.

„Реално за пръв път направихме прозрачно капиталово бюджетиране“, коментира той.

„Стабилни финанси и бюджетен дефицит под 3%, вместо страшните прогнози на служебното правителство“, подчерта Петков. По думите му бюджетният дефицит е много под 3%. Според него това дава възможност за влизане на България в еврозоната още през 2025 година.

Той отбеляза, че и за първи път има отчетност на главния прокурор.

Като успех, Петков отчете и влизането в Шенген. „За първи път от влизането ни в ЕС Българите по летищата в Европа няма да се чувстват като втора категория европейци“, каза Петков. Той изрази надежда, че и сухоземните граници също ще бъдат отключени.

Промените в Конституцията той определи като „полагане на основите за реална, независима съдебна власт“.

Двете големи задачи за изминалата пленарна сесия бяха изпълнени – промени в Конституцията, които да положат основите на реформата в съдебната система, и приемането на бюджета за 2024 г., заяви в декларация за целите на ГЕРБ-СДС през настоящата пленарна сесия Теменужка Петкова, зам.-председател на групата. Това е постепенно връщане към нормалното функциониране на държавата, отбеляза тя.

За настоящата пленарна сесия приоритет е работата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и усилията за пълноправно членство в Шенген и еврозоната, подчерта Петкова.

По думите ѝ тази амбициозна задача минава през ротацията.

Приемането на бюджета от ГЕРБ-СДС отчитат като добра основа за стабилизацията на политическия, икономическия и обществен живот на страната. Защото за първи път от 3 години насам българските граждани имат ясен хоризонт за действията на държавата, а общините, бизнесът могат още в началото на годината да планират своята работа, каза Петкова.

По думите ѝ през сесията, която предстои, ще трябва да продължи с работата по ПВУ и усилията за пълноправното членство в Шенген и еврозоната.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пожела новата година да донесе благополучие за България. Тя заяви, че обикновено управляващото мнозинство трябва да даде сигурност и стабилност на държавата, но по думите й общественото пространство е наситено от разговори единствено за ротацията. „Управляващото мнозинство не изневери на себе си, шест месеца ни занимава само с разпределяне на порции във властта, на намиране на постове, на скандали помежду си“, заяви тя.

По отношение с демонтажа на Паметника на съветската армия, тя заяви: „Режете историята, но не можете да нарежете паметта на българския народ“, коментира Нинова.

По темата за Шенген тя коментира, че управляващите са унижили България с приемането само по въздух и вода.

„Нашата страна се превърна в бойно поле, в което една банда самозвани маргинални антибългари си позволяват всекидневно да поругават националното достойнство на нашия народ, да лепят позора на нашите чела, да ни превръщат в нация за присмех и подигравка сред всички останали“, се казва в декларацията на ПГ на „Възраждане“, прочетена от лидера на партията Костадин Костадинов.

„Шест месеца управлява вече правителството на ПП-ДБ, с любезното съдействие на ГЕРБ-СДС“, коментира председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Депутатите приеха на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила и развитие на културата.

Print Friendly, PDF & Email