29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Турция се тресе от ръст на храните, които са поскъпнали с 30% за година


Германия се бори с инфлация от четири процента, а в Турция тя гони 20 на сто. За една година хранителните стоки са поскъпнали с 30 процента, а наемите в Истанбул почти са се удвоили, пишат турските медии. Надеждите, че туристическият сезон ще разведри ситуацията, засега не се оправдават, пише „Дойче веле“.
„Цените скачат всяка седмица! В супермаркета разваляш 100 лири и те изчезват, сякаш са десет, а не сто. Затова пазарувам вече само в малки количества и по-рядко“, казва Аху, която работи като чистачка в Истанбул.
Това потвърждава и Хабиб, който държи малко магазинче за хранителни стоки. „Който довчера е купувал 10 яйца, сега взима само седем“, казва той. От продажбата на 30 яйца търговецът печели 30 цента, но не смее да вдигне цената. „Клиентите ме ругаят, сякаш аз съм виновен, че цените постоянно скачат. А трябва да винят политиците. Аз какво да направя? Като купувам по-скъпо, трябва и да продавам по-скъпо“.
Гневен е и 46-годишният дърводелец Камуран: „Просто не е истина. Алкохолът и цигарите поскъпнаха много. Отивам да изпия една бира и ми искат цели 20 лири. Колко печели един обикновен работник на ден – 80, 100 лири. Стигат за три бири и една кутия цигари“.
През последните години турската лира сериозно се обезцени. Камуран работи и с вносен материал, който поскъпва все повече заради слабата лира. „Имам 16 хиляди лири дълг в кредитната си карта. Вече купувам за вкъщи само хляб, яйца, мляко – такива неща. Слава Богу, че не живеем под наем – благодарение на това можем да свържем двата края.“
През последните три години природният газ и токът в Турция поскъпнаха със 120 процента, а хранителните стоки скочиха с 30 на сто само за една година. Наемите в Истанбул пък направо експлодират.

Print Friendly, PDF & Email