28.05.2024

Турски гражданин бе убит при въоръженонападение в католическа църква в Истанбул

При атаката няма други пострадали, предприета е операция за залавяне на нападателите

Турски гражданин е убит при въоръжено нападение в католическа църква, извършено вчера в Истанбул, предава кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

Решително осъждаме въоръженото нападение срещу наш гражданин по време на служба в църквата „Санта Мария“ в квартал Саръйер, посочи Челик.

Валията на Истанбул Давут Гюл, който пристигна в Саръйер, уточни пред журналисти, че маскирани нападатели са организирали въоръженото нападение срещу човек по време на неделната литургия в италианската църква „Санта Мария“.

При атаката няма други пострадали. Предприета е операция за залавяне на нападателите, каза Гюл.

Засега не е ясно как са успели да избягат нападателите – дали са побягнали или са били с превозно средство. Не са известни и мотивите за атаката, чиято цел очевидно е било убийството на гражданина с инициали C. T., коментират местните медии.

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч заяви, че главната прокуратура на Истанбул е започнала разследване във връзка с престъплението.

В района са изпратени много полицейски екипи и линейки.

По информация на телевизия СиЕнЕн-Тюрк нападението е извършено с автоматично оръжие.

Църквата, в която бе извършено нападението, има дълга история. Строежът на католическия храм „Санта Мария“, намиращ се на брега на Босфора, започва през 1864 г., а през 1866 г. е отворен за богослужение. Църквата е проектирана от архитекта Гаспаре Фосати, отбелязва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Папа Франциск изрази солидарност с католическата общност в Истанбул, която стана мишена на нападение, предаде Франс прес.

„Изразявам своята близост с паството на църквата „Санта Мария Драперис“ в Истанбул, която по време на литургия стана мишена на атака, при която бе убит един човек, а няколко бяха ранени“, каза папата след края на традиционната неделна молитва „Ангел Господен“ на площад „Свети Петър“ във Ватикана.

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни междувременно осъди строго нападението и поднесе съболезнования на семейството на жертвата, предаде АНСА.

Print Friendly, PDF & Email