25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Турският президент е поел ангажиментда „затвори“ общата ни г раница за мигранти

Продължава разследването на случая с убития граничен полицай край Елхово, Турция проверява версията дали зад случая не стои много сериозен контрабанден канал
Турският президент Реджеп Еродаган е поел ангажимент турските граничари да „затворят“ границата си за мигранти към България. Това стана известно от думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев пред NOVA. Той разказа за посещението на българския президент Румен Радев в Турция преди дни. В делегацията от наша страна бяха няколко министри, между които и Демерджиев.
„Това, което касае справянето с мигрантския натиск и управлението на границите, бе подробно коментирано. Ние охраняваме голяма част от сухопътната външна граница на Европейския съюз и най-големия Контролно-пропускателен пункт в Европа“, уточни служебният вицепремиер и вътрешен министър. Ердоган даде указания на турския вътрешния министър, че границата трябва да бъде затворена – тоест натискът да се поеме от турските части, подчерта Демерджиев.
По думите му до момента почти целият мигрантски натиск е възпиран от българската страна на граница. Турската страна ще бъде още по-активна. Те ще доставят сили, ще патрулира турската жандармерия, за да не се позволява на големи мигрантски групи да преминават границата, уточни Демерджиев.
Водени са разговори и за двустранна работа по отношение на модернизирането на трите гранични пункта между България и Турция – „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Малко Търново“. Планира се да се пусне железопътен транспорт от Одрин до Ямбол през КГПП-Лесово, каза още министърът. Има идеи и за магистралната отсечка.
„Турската страна изрази готовност да посочи техни фирми, които да се справят с това. Може да се ползва европейско финансиране, което България пое ангажимент да осигури“, каза още вътрешният министър.
Инцидентът бе разследван от българо-турска смесена комисия, която излезе с извод, че изстрел от българска територия няма, каза Демерджиев във връзка с разследване на европейски медии, в което мигрант твърди, че е ранен при изстрел от български граничар.
„Тези разследвания са се готвели отдавна, излязоха точно дни преди решението на Съвета на европейския съюз за Шенген“, напомни министърът и още веднъж повтори, че категорично няма стрелба от българска територия.
Продължава разследването на случая с убития граничен полицай край Елхово. Турция проверява версията дали зад случая не стои много сериозен контрабанден канал, но без да бъдат събрани категорични доказателства, всички разговори по темата ще бъдат спекулации. Двамата овчари може би не са просто овчари, каза още Демерджиев.
От думите му стана ясно, че всички полицаи и военни, които патрулират на оградата на границата, ще бъдат снабдени с дълго оръжие и бронежилетки. Ще бъдат доставени модерни и леки уреди за нощно виждане.
Демерджиев коментира и решението на Нидерландия и Австрия да гласуват „против“ членството на България в Шенген. С това решение Европа унизи себе си, защото показа, че не е готова да изпълнява собствените си правила. Нидерландия не може да очаква доклад по механизъм, който е отпаднал преди няколко години. Ние няма как да изпълнил подобно изискване, защото такива са правилата на Европейския съюз, обясни вътрешният министър.
На въпрос дали е получавал покана от проф. Николай Габровски за участие в неговия състав на правителство, Демерджиев отговори: „Не съм получавал такава покана, но не бих и приел подобно нещо“.
От думите му стана ясно още, че са търсени за разговор други служители от МВР по повод сформираното от проф. Габровски правителство. Демерджиев отказа да даде подробности.

Print Friendly, PDF & Email