18.04.2024

Тръмп заяви, че бил казал на лидер на страна от НАТО, че ако няма повече разходи отбрана „би насърчил Русия да прави каквото си иска“

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той (Тръмп – б.р.) „би насърчил“ Русия „да направи каквото си поиска“. Тръмп обяви това на предизборна среща в Конуей, в американския щат Южна Каролина:

„Президент на голяма страна се изправи и ме попита: „Добре, сър, ако ние не платим повече пари за отбрана и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?“. Аз му отговорих: „Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, но и бих ги насърчил да направят каквото си поискат“.

Белият дом отхвърли тези коментари.

„Да насърчаваш инвазия на територията на нашите най-близки съюзници от страна на пагубни режими е ужасяващо и необмислено – това застрашава националната сигурност на САЩ, световната стабилност и вътрешната ни икономика“, заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс.

Тръмп е един от двамата останали претенденти за президентската номинация на Републиканската партия за изборите тази година. Неговият опонент е бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли.

Print Friendly, PDF & Email