31.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Три маршрута за слепи хора са разработени в Добрич

Три специализирани маршрута за запознаване с културното наследство дава на хората със зрителни увреждания проект „Another Way“ на Регионалния исторически музей – Добрич. Той се финансирана по програма „Еразъм+“, и приключва до края на май.
Разработените три маршрута – „Театърът в Добрич“, Хлябът – култ към слънцето и живота“ и „Добруджанските занаяти“, бяха представени в етнографския комплекс „Стария Добрич”.
Практическа демонстрация на метода „Another way” под наслов „Преоткриване на сетивата” връща назад във времето до римските религиозни празници.
„Методът „Another Way“ помага на слепите и слабовиждащите хора да възприемат заобикалящата действителност чрез прилики, метафори, сравнения” , обясни Десислава Христова–ръководител на проекта от българска страна и уредник в отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей–Добрич. Методът е подходящ и за зрящи хора, ако искат да сложат превръзка на очите си, добавя тя
Предстои издаването на наръчник, който ще включва трите маршрута.
Проектът се реализира съвместно с организации от Италия, Кипър и Испания, като водещ партньор е Средиземноморска асоциация за местно развитие–град Бари, Италия. ДТ

Print Friendly, PDF & Email