07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Трета мобилност за ученици от гимназия „Райко Цончев“ по Еразъм + проект за творческо и активно образование

Група от шест ученици и двама учители от Гимназия „Райко Цончев“ взеха участие в трета мобилност в рамките на проект „Творческо и активно образование – тяло, ум, дух“ (Creative and active education – Body, mind, spirit №2020-1-RO01-KA227- SCH-095525) по програма „Еразъм+“, която се проведе в периода от 9 до 13 май в гр. Назили (Турция). Проектът е част от КД2 проекти за „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“ и проекти за „Стратегически партньорства“ в отговор на ситуацията с COVID-19“, сектор „Училищно образование“ (КД 227).
Мобилността бе под наслов „Движението повишава качеството на живот“ и бе насочена към дейности, свързани със запознаване на участниците с ползите от ежедневното движение и здравословното хранене, мотивиране за спорт чрез участие в различни спортни игри и срещи с изявени спортисти, насоки за здравословно хранене чрез включване на повече плодове в режима на хранене, прекарване на време сред природата чрез организиране на поход и спортни и арт дейности на плажа.
Програмата за участниците, изготвена от домакините Nazilli Science High School включваше: работилница за създаване на постери, брошури и 2D анимация чрез ITC технологии (DigiCel FlipBook, Toon Boom Harmony); работилница за запознаване с тънкостите на фотографията; посещение на местна ферма за ягоди и запознаване с трудностите, съпътстващи това начинание; посещение на спортния център в Назили, където участниците присъстваха на демонстрации на различни спортове – тренировки по волейбол, бойни изкуства и др.; арт урок на открито; посещения на обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО и разширяване на познанията за световната култура и наследство – разходка с местен екскурзовод из древния град Afrodisias Museum в Денизли и Памуккале; посещение в Археологическия музей в Айдън; разходка до градовете Шириндже и Ефес; креативна арт работилница на плажа на Кушадасъ, където участниците рисуваха и играха плажен волейбол; презентация за здравословното хранене от местен нутриционист и други.
„Творческо и активно образование – тяло, ум, дух“ (2020-1-RO01-KA227-SCH-095525) е стратегическо партньорство между шест училища от пет държави – Румъния, Италия, Турция, Чехия и България, което стартира на 01.03.2021 г. и ще продължи 24 месеца. Координатор на проекта е Liceul cu Program Sportiv Cetate от Румъния.
Целта на проекта е да стимулира художествения и познавателен потенциал на учениците да намират креативни и иновативни решения на настоящите предизвикателства и рискове на обществото.
Сред резултатите към, които се стреми партньорството са: развиване на художествени и творчески умения и ИКТ компетентности на учениците; насърчаване на балансиран начин на живот чрез движение и здравословна храна; подобряване на нивото на комуникация на английски език и изучаване на чужди езици; осъзнаване и оценяване от учениците на европейското културно наследство и др..

Print Friendly, PDF & Email