30.05.2024

Татяна Дончева: Иван Гешев няма нито интелект, нито задръжки

Предстоящото излъчване на главен прокурор е много неприятно и предвещава бури. Това каза лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева по повод единствения номиниран за поста – Иван Гешев, чийто избор предстои в студиото на Бтв.
„Човекът е завършил Полицейската школа, ходи с пищов на кръста и непрестанно е в екшъни. Как си представяте, че ще се държи по различен начин, ако го направите главен прокурор. Ще се държи по същия начин, но още по-безконтролно, защото там няма нито интелект, нито задръжки”, смята Дончева.
Тя прогнозира, че предстоят незаконни арести, за които после отново ще плащаме обезщетения.
Според Дончева професионалната кариера и образованието на Гешев го формират като човек с полицейски манталитет. „Такива хора си имат своите особености – полицаите и военните, те нямат нищо общо с магистратския манталитет и никога не могат да го придобият”, каза още Дончева. За манталитета на бъдещия главен прокурор каза още: „нагоре – лази, надолу – гази”.
Тя сравни издигането на Гешев за главен прокурор със скандала около поисканата оставка на директорката на Музикалното училище в София Столина Добревазаради отказа да назначи без конкурс оперната прима Дарина Такова.
Според Дончева министърът на културата Боил Банов с реакцията си е дал повод за собствената си оставка. „Фейсбук” не е място, където да се издават административни заповеди. Абсолютно недопустима е да се иска оставката на един училищен директор, защото е спазил наредбата Примадоната може да иска всичко и да проявява капризи, министърът не може даде воля на тези капризи. Това показва нашето отношение към правилата”, коментира още тя.

Print Friendly, PDF & Email