01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Тайната на успеха: 6 съвета от новия най-богат човек на света

За Илон Мъск парите не са най-важното, но разполага с много и знае как да ги прави

Дали Илон Мъск е най-богатият човек на света, или все още е на второ място? Този въпрос възникна за пореден път, часове след като Bloomberg Billionaire Index го обяви за номер едно в своята класация. В тази на Forbes обаче той все още е подгласник на основателя на Amazon Джеф Безос – заради различната методология на изчисление. Независимо от това, успехът му е неоспорим, а числовото изражение е само подробност. Каква обаче е тайната зад него, се питат мнозина. Ето и шестте съвета на Мъск, които той споделя пред BBC.
Въпросът не е в парите
Това е най-важното в отношението на Мъск към бизнеса. През 2014 г., когато е правено интервюто, той казва, че дори не знае колко е богат. „Не е като да има купчина пари някъде“, каза той, обръщайки внимание, че богатството му е резултат от пазарното представяне на неговите компании.
Именно бумът в цената на акциите на Tesla през 2020 г. изстреля Мъск до върха в класацията на богатите. Пазарната капитализация на компанията днес е над 800 млрд. долара, а преди година беше под 100 млрд. долара.
Но Мъск, който предстои да навърши 50 години, не очаква да умре богат. Планът му е да вложи по-голямата част от парите си в мечтаната мисия до Марс.
Преследвайте страстта си
Именно стъпването на Марс е двигателят на Мъск и нещото, което може да обясни подхода му към бизнеса. Визионерът мечтае за Червената планета, защото вярва във „вълнуващите неща, които правят живота по-добър“.
„Вземете предвид SpaceX. Той ми каза, че е създал компанията, защото е разочарован, че космическата програма на САЩ не е по-амбициозна“, пише Джъстин Роуаут за BBC.
Мъск мечтае човечеството да се върне на Луната и да стигне до чак до Марс, където да изгради своя мисия. Компанията му през миналата година направи дългоочакван пробив в космическата индустрия, ставайки първият частен играч, сертифициран на превозва астронавти до Международната космическа станция.
През последните години Мъск успява да върне интереса на хората към космоса. Според него това е шанс САЩ да увеличи бюджета на НАСА. Милиардерът смята, че проблемът не е „липсата на воля, а липсата на път“.
Днес космическите технологии постепенно стават по-евтини и на хоризонта се очерта нов бизнес. И генезисът му не е печалбата, а извеждането на хора в открито пространство и кацането на Марс.
Не се страхувайте да мислите мащабно
Едно от наистина поразителните неща в бизнеса на Илон Мъск е тяхната смелост. И ако космическата индустрия все още звучи далечно на мнозина, то за тях има друго доказателство. Милиардерът вече прави революция в транспорта – с електрически автомобили Tesla и бързите вакуум влакови тунели на The Boring Company.
Мъск стига далеч и в друга област, в изкуствения интелект. Неговата Neuralink разработва чип, който да бъде интегриран в човешки мозък. Идеята на визионера AI да се използва не за роботи, а за подобряването на способностите на самите хора.
Очевидно идеите на Мъск са футуристични, а той не крие, че е вдъхновен още от дете, когато жадно поема фантастичните истории от книгите и филмите.
Бъдете готови да рискувате
Илон Мъск е поел повече рискове от мнозина други.
До 2002 г. той разпродаде собствеността си в първите си две начинания, интернет справочника Zip2, и компанията за онлайн плащания PayPal. Тогава той едва е навлязъл в 30-те си години, а в сметката си има почти 200 млн. долара.
Планът му е да вложи половината си състояние в бизнес, а другата да запази. Нещата обаче не се развиват точно така. Новите му начинания се сблъскват с всевъзможни проблеми. Години по-късно първите изстрелвания на SpaceX се провалят, а Tesla е постоянно на загуба.
При настъпването на финансовата криза Мъск има два избора: „Бих могъл или да запазя парите, тогава компаниите определено ще загинат, или да инвестирам това, което ми е останало и може би да имат шанс.“
И той продължава да налива пари. По едно време той толкова задлъжнява, че взема пари от приятели, за да покрива ежедневни разходи.
Перспективата е фалит. Днес обаче тя е останала зад гърба му.
Игнорирайте критиците
Мъск е искрено изненадан от задоволството на критиците, които през 2014 г. като че ли се наслаждават на страданията му. „Имаше множество сайтове, отброяващи часовете до смъртта на Tesla“, спомня си той. Днес техните очаквания определено не са оправдани. Затова и съветът на Мъск е – не слушайте критиците.
Истината е, че както те, така и самият той не е вярвал при създаването на SpaceX или Tesla, че те някога ще правят пари. Не забравяйте обаче, че става дума за човек, който преценява успеха въз основа на важните проблеми, които е решил, а не колко пари е спечелил.
economic.bg

Print Friendly, PDF & Email