15.04.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

С 30 процента се „разхлабват” мерките срещу COVID-19

Сцена от постановката „Пижама за шестима“ на Драматичен театър „Йордан Йовков“

От 1 април отварят заведенията с открити площи
„Поетапно и на базата на резултатите от ваксинирането срещу COVID-19 и оздравелите пациенти започваме разхлабване на мерките” – заяви вчера министър-председателят Бойко Борисов в град Бяла, Русенско. Премиерът уточни, че детските градини и ясли ще бъдат отново отворени от 5 април, обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема. Ще се разреши от 1 април функционирането на откритите площи на заведенията, ресторантите, кафенетата, а театри, галерии, музеи, филхармонии, консерватории ще отворят при определен капацитет – първо на 30%, следващата стъпка ще е при заетост на 50%. Предвижда се също отпадането на забраните и за фитнеси и спа центрове – с до 30 % клиенти..Молове и нощни заведения засега остават затворени.
„В тази изключително тежка ситуация в света, това е оптималният вариант между прилагането на мерки и психическото здраве на хората“ – посочи Борисов. Премиерът подчерта, че благодарение на усилията на ЕК у нас до края на тази седмица ще пристигнат 230 000 дози ваксини, а за месец април се очакват над 700 000.
„Разчитам на всички лични лекари, на всички наши медицински специалисти да поставят по 10 000-15 000 ваксини на ден. Това означава, че ще достигнем към 1,5 милиона българи, които или да са ваксинирани, или да имат защита с антитела след преболедуване и май-юни вече ще излизаме от пандемията“ – категоричен бе той.
В заповед на министъра на здравеопазването мерките ще бъдат конкретно разписани.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email