22.02.2024

С 15 000 евро пускат безплатен интернет на Дамбата и Мелницата в Балчик

Община Балчик спечели ваучер на стойност от 15 хиляди евро по инициативата WiFi4EU за изграждане на мрежа за безжичен достъп до интернет на публични места.
В проекта на администрацията на Балчик е предвидено да има безплатен WiFi достъп по крайбрежната алея до Двореца, както и изграждане на хотспот на всички етажи в Културно информационен център „Мелницата“.
Общата стойност на европейско субсидиране е 120 милиона евро, с които се очаква да бъдат финансирани 8000 общини от държавите-членки на ЕС.
Продължителността на проекта ще бъде 3 години, в които местната власт ще заплаща достъпа до интернет, а сумата по проекта ще служи за изграждане на мрежа и поддържане на хардуера.
По броя на получените ваучери в този конкурс България се нарежда на 16 място, но спечелените ваучери в трите конкурса /227/ поставят страната ни на първо място по дял на общините, обхванати от инициативата. 246 общини са регистрираните на портала на WiFi4EU, а общо 86% от тях в страната са спечелили ваучери за изграждане на високоскоростен безжичен интернет на обществени места.

WiFi4EU насърчава свободния достъп до безжична интернет връзка за гражданите на обществени места, включително в паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи в общините в цяла Европа.

Print Friendly, PDF & Email