25.02.2024

С хепатит са заразени 44 от 1810 изследвани

От над 1800 безплатно изследвани за хепатит Б и С от началото на кампанията „Да открием липсващите 69 000“ до момента са установени 44 заразени. Кампанията стартира в средата на юли в Университетската многопрофилна болница „Св. Иван Рилски“ в София, съобщиха от лечебното заведения.

Фокусът беше поставен върху хората между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта, тъй като вирусът е открит едва през 1989 г. До тогава кръвните продукти не са били проверявани за наличието му, не са вземани и мерки за дезинфекция срещу него.

Така от изследваните 1810 проби с положителни резултати са 14 заразени жени и 30 – мъже.

Двадесет и шест от диагностицираните са преминали през Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където се намира най-големият Център за лечение на вирусни хепатити в България, за допълнителни изследвания и назначаване на терапия.

При 23-ма от пациентите е установена активна инфекция. При трима от тях такава не е била открита и те са били пренасочени за повторно изследване след 6 месеца.

За съжаление 18 от пациентите с положителен резултат на теста не са отишли за повторно изследване и консултация в клиниката. Според лекарите причината е в стигмата, която все още съществува около хепатит С. Според тях има и пациенти, които в момента нямат оплаквания, чувстват се здрави и не могат да повярват, че всъщност имат нужда от лечение. Съществува и една малка част, при която хепатитът не е основното им заболяване и те се лекуват на други места.

По-подробните изследвания са показали, че 4-ма от приетите за лечение в Клиниката по гастроентерология пациенти са с напреднало чернодробно заболяване – чернодробна цироза.

При двама от пациентите има данни за първичен чернодробен рак.

„Интересното е, че при снемането на анамнеза установихме, че част от тези хора от повече от 10 години знаят, че са инфектирани с хепатит С, но досега не са се лекували. Вероятно причината е в това, че не са наясно с новите терапии, които елиминират вируса в почти 100% от случаите, както и с факта, че това няма да им струва нищо, тъй като лечението са поема изцяло от Здравната каса“, обяснява проф. Красимир Антонов, един от най-големите специалисти в областта на вирусните хепатити у нас и председател на Българското дружество по гастроентерология, абдоминална ехография и ендоскопия.

Само до преди няколко години хепатит С се смяташе за почти нелечима болест.

Най-малко 20 години са необходими, за да може вирусът да нанесе такива сериозни поражения върху организма, което означава, че тези хора са инфектирани много по-отдавна, коментира д-р Христо Пенчев от екипа на проф. Красимир Антонов.

„Пациентите, които дойдоха при нас за консултация и назначаване на лечение са хора около и над средна възраст, което напълно потвърждава нашите предположения, че именно това е възрастовата група, в която трябва активно да се търси“, коментира проф. Красимир Антонов, който е едно от водещите имена в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Всеки, който има съмнение, че може да е заразен, може да се изследва безплатно работни дни между 8 и 14 часа в Централната лаборатория на болницата.

„Тестовете, които изпалзваме, са иновативни, с изключително голяма точност (98%) и дават резултат в рамките на 10 минути. Не е необходимо изследващите се да не са приемали вода или храна. За самото изследване е нужна само 1 капка кръв, взета от пръста на ръката“, обяснява д-р Ирена Иванова, началник на лабораторията.

По официални данни около 77 000 са болните от хепатит С в България. Около 90 на сто от тях не подозират, че са заразени. Това прави около 69 000 българи, които трябва да бъдат открити преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно.

Кампанията се провежда с любезното съдействие на „Абви“. Източник Медиапул

Print Friendly, PDF & Email