07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

С тържествена Света Литургия отбелязаха 130–годишнината на Желязната църква в Истанбул

С Божествена света литургия в българската желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул се отбеляза 130-годишнината от полагането на основния камък на храма, изграден върху терен, дарен от Стефан Богориди.
Вицепрезидентът Илияна Йотова бе начело на българска делегация, която се включи в официалното отбелязване на годишнината. В рамките на визитата вицепрезидентът Йотова откри новата учебна година в българското неделно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в Истанбул.
Свети Стефан е един от символите на българското национално единство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова и припомни: „Онова, което трябва да запомним, са думите на Стефан Богориди – най-големият благодетел и дарител, който казва, че този църковен храм, тази българска църква трябва да се пази от българите, от българите в Истанбул и от техните синове. Живата история на България в най-новите години, в най-новата история е този храм. Това е нашата памет“.
Богословът проф. Иван Желев коментира: „Тук вече останаха малко българи, няколко стотин души, но те все още са носители на онези стари традиции, които са довели до това в Истанбул през 19 век да се зароди самостоятелната българска църква и този храм – „Свети Стефан“, става символ на тази самостоятелност“.
Тук по традиция – в „Свети Стефан“, за почивните дни са и българските туристи:
„Трябва да съхраним християнската религия и това, че тук се е намирала и Българската патриаршия във време, когато България е била под османско робство“.
„С гордост идвам тук и се чувствам наистина един българин, достоен за това, че българите сме успявали винаги, когато сме били задружни“.
В официалната българска делегация е и служебният министър на културата Велислав Минеков:
„Но трябва да благодарим и на турската държава, защото те поеха огромна реставрация и в момента църквата е стабилна“.
Годишнината почете и Вселенския патриарх Вартоломей, който присъства на тържествената църковна служба.

Print Friendly, PDF & Email