19.04.2024

С нов календар на храм „Св. вмчк Георги“ посрещаме 2023 година

Свидетели сме на множество инициативи, които ни подтикват към творчество, иновативен подход и новаторство. Та нима човечеството е способно винаги да намира нещо ново по отношение на нещо старо или вече утвърдено? Не можем да твърдим това с увереност по принцип, но едно е сигурно – новаторският подход не оскъднява по отношение на вече традиционния календар, украсяван с различни изображения на храма „Св. вмчк Георги“ в Каварна. И тази година календарите са налице. И тази година има нещо ново – името, авторът, използваната техника.
Не е нещо ново ентусиазмът, с който се търсят решения при изготвянето на ежегодните календари, както и готовността на творческия екип да създаде красиво и уникално произведение. И тук не можем да не отдадем благодарност и възхвала на нашия Бог и Творец – на Този, който ни създаде от небитието да съществуваме и който ни подари възможността самите ние да ставаме творци. На Този, заради Когото някога имащият всичко според земните разбирания и стандарти воин Георги се е отказал от почести, слава и дори от самия си живот, за да наследи Царството Божие и Неговата слава, за да бъде и до днес покровители и закрилник на всички, прибягващи до помощта му. Подвиг, който увлечени в ежедневните грижи не можем до край нито да проумеем, нито да оценим. Затова пък можем до край да се насладим на чудотворството на светеца, което не секва и до днес и което ни уверява в една истина – вярата дава живот вечен, а преплетената с нея любов е извор на надежда и доброта.
Тези послания сякаш са скрити навсякъде в скромния, но любим за каварненци – а и не само – храм. Затова не е и чудно, че през изминалите години толкова талантливи творци дадоха своя принос в изобразяването му и превръщането му в символ на времето – непреходен символ в преходното време и свят.
2022-а година завършва с картичка, а за 2023 г. храмът „Св. вмчк Георги“ ще украси два календара – стенен и джобен – и една картичка. Художничката на картината ползвана за големия календар е Долорес Дилова – забележителен творец, който живее и работи в София, но с голяма любов и често рисува Каварна и морето. Долорес е дъщеря на художника Дило Дилов – един от най-изявените представители на импресионизма в българското изкуство. Самата тя е наследила светоусещането и таланта на своя баща и от малка е лауреат на авторитетни конкурси, а по-късно участва в редица изложби в страната и чужбина. Завършила е Националната художествена академия – София, със специалност „Живопис” при проф. Иван Кирков. Дизайнът на календара отново е дело на Глория Ангелова.
За картичката и джобното календарче – което продължава да бъде единственото издавано от извънстоличен храм с упътване кога и как се пости през годината – е използван съвсем друг подход. С помощта на съвременните технологии фотоизображението е обработено и превърнато във феерия от светлина и цветове, които се преливат и създават усещането за празничност, веселие и топлота. Дизайнът е дело отново на Костадин Маджаров.
И отново да отбележим – самото календарче се издава най-вече, за да напомня за силата и значението на поста не като традиция, а като средство за очистване на душата. Като част от пътя към Бога и Неговия непостижим промисъл за всеки от нас. Като възможност да станем и по-добри, и по-силни, и по-просветени.
На многая и благая лета! Амин!
д-р Ивана Радонова

Print Friendly, PDF & Email