06.04.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

С нови зърнени сортове института в Ген. Тошево участва в конкурс за иновации

Аграрният отрасъл в България е стабилен, като към него има сериозен инвестиционен интерес, 8 % от инвестициите в цялата икономика на страната са в този сектор, заяви при откриването на шестото издание на Мегафорума за агробизнес, ниво, храни и оборудване земеделският министър Десислава Танева
„7,7 млрд. лв. са инвестициите в земеделието у нас за периода 2014-2019 г. или средногодишно по 1,3 – 1,9 млрд. лв.“
Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на откриването на VI-ия Мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване, който включва четирите специализирани изложби: АГРА, Винария, Фудтех и Вкусове от Италия, в гр. Пловдив.
„Аграрният отрасъл в България е стабилен, като към него има сериозен инвестиционен интерес, 8 % от инвестициите в цялата икономика на страната са в този сектор“. Десислава Танева уточни, че на фона и на обема им, ресурсът по Програмата за развитие на селските райони не е основен инструмент, а е една незначителна част от инвестициите, които са направени. Тя изрази надежда, че възходящият тренд в развитието на селското стопанство ще се запази и в бъдеще.
 „Днешното събитие е значимо и показва иновациите в земеделския отрасъл“, каза Танева. Тя допълни, че настоящата година е изключително важна за българското земеделие, защото се определят параметрите на Общата селскостопанска политика за следващия програмен период. „Заедно със земеделската общност трябва да поставим основите на зелените предизвикателства пред отрасъла“, посочи още тя. Десислава Танева призова всички да бъдат много активни и да дават предложения за „зелените практики“.
„Предстои да се договори общата финансова рамка на европейския бюджет за земеделие, като нашата амбиция е да постигнем максимално висок финансов праг за страната ни“, подчерта още тя.
„Трябва да бъдем най-креативни по отношение на онези земеделски практики, които ще отговорят на обществените очаквания за опазване на околната среда и постигане на реални резултати. Те трябва да задоволят и очакванията на стопаните по отношение на по-високи доходи.
„Затова ще стъпим върху натрупания положителен опит до момента, както и на научните постижения“, заяви земеделския министър и уточни, че ще се търси максимална симбиоза между производители-наука и администрация.
Пред журналисти Десислава Танева коментира темата за така наречените „бели петна“ и  отново категорично заяви, че нито един собственик на земеделска земя не може да я загуби по давност.
„Споразуменията са едногодишни, имотите са строго индивидуализирани и не говорим за липса на информация, кой е собственикът“, поясни тя.
В рамките на форума институтите към Селскостопанска академия представят 6 нови сорта, с които ще участват в Конкурса за иновации. Това са: сорт бяло главесто зеле „Билян“ на Института по зеленчукови култури „Марица”; обикновена пшеница „САШЕЦ“, съвместна разработка на Института за растителни и генетични ресурси – Садово и Института по полски култури – Чирпан; нов винен сорт лоза „Мискет викинг” на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” – Русе; нов сорт пролетен ечемик „Венера“ на Института по земеделие – Карнобат;  нов сорт тритикале „Дони-52“ и зимен многореден ечемик сорт „Фанагория“ на Добруджанския земеделски институт, гр. Генерал Тошево.

Print Friendly, PDF & Email