29.07.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

С „Караул на паметта” и шествие „Първите” Добрич отбелязва Трети март

С второ издание на „Караул на паметта” Добрич ще обележи националния празник Трети март – съобщи зам.-кметът д-р Емилия Баева.
Ученици от средно училище „Димитър Талев” в специална шатра на площад „Свобода” от 10 до 12 ч. и от 13 до 15 ч. ще разказват различни събития от Руско-турската освобидителна война. „Заедно с Ученическия съвет и колеги се спряхме на няколко акцента. Шатрата ще бъде украсена с факти, които са малко известни за добруджанското опълчение и за участниците във войната. Разказваме за малко популярни факти – например, че в това опълчение участва един самурай Сейго Ямадзава, че участници в опълчението след това са били министри в различни държави. Ученици от 7 до 12 клас ще участват в караула” – каза директорът на учебното заведение Весела Панчева. Самураят е бил командир на взвод в руската армия в битката за Плевен, подписал е собственоръчно декларация, че иска да участва във военните действия, за да не стане напрежение между Великите сили – разказва още тя. „Искаме да провокираме и възрастните граждани да рецитират стихове за свободата или да прочетат такива в шатрата, като начин да покажем преклонение пред героите, да повдигнем българския дух. Освен това ще провокираме гражданите да отоговорят и на въпроса „Защо съм горд, че съм българин?” , за да направим своеобразен дилог” – добави тя. Участниците в „Караула на паметта” са подготвили и специално календарче, на което са изобрани границите на България, за да ги дават на присъстващите. В бялата част от цветовете на националното знаме е написано „З март 1878 г.”, в зелената – мисълта на Христо Ботев „Слава онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата”, в червената е посланието на Васил Левски „Днешният век е век на свободата”. На табла с подкрепата на Регионалния исторически музей ще бъдат показани и малко известни факти от освобождението на Добруджа и Добрич При хубаво време ще се състои и пленер на открито, в който ученици ще рисуват.


Тържествата за националния празник на България – 3 март, в Добрич започват от 9,30 ч. с панихида в памет на загиналите за Освобождението и празничен водосвет. След това ще се поднесат цветя на паметниците на Васил Левски и Иван Хадживълков.В 10 ч. от църквата до мемориалния комплекс „Хан Аспарух” започва за трета поредна година шествие „Първите”, водено от Духовия оркестър и ученици от Професионалната гимзия по аграрно стопанство, които ще носят портрети на възрожденци и революционери. На тържествените прояви в Добрич ще се спазват противоепидемичните мерки, като общината апелира гражданите да носят защитни маски и на откритите пространства.
„На паметника на хан Аспарух, където от 10,30 ч. ще бъде общоградското поклонение и военният ритуал, понеже е ясно, че дистанцията от 1,5 м не може да бъде спазена, настояваме присъстващите граждани и гости там да са с маски. Ще има и информационни табели на основните места на на тържествата – пред храма „Св.Георги”, на паметника на Хан Аспарух и на плодащ „Свобода” със стрелки, които да указват движението на хората. Опитали сме са намалим времетраенето на събитията” – добави Баева.От 12 ч. на площад „Свобода” започва празничен спектакъл с участието на професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа”, четвъртокласници от средно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, седмокласници от средно училище „Димитър Талев” и лауреатът от V областен конкурс-рецитал „За да я има България”, които ще представят стихове и композиции.
На 3 март Регионалният исторически музей и Художествената галерия обявяват Ден на отворените врати, през целия ден ще се поднасят и цветя на паметници и паметни плочи в Добрич.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email