29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

С две премиери шуменският театър открива новия си творчески сезон


ДКТ „Васил Друмев” – Шумен започва сезона по традиция с две премиери и акцентът отново е върху българската драматургия. Първото заглавие е за най-малките почитатели на театралното изкуство. На 19 септември от 11:00 ч. в зала „Патиланчо” на сцената ще оживее народната приказка „Тримата братя и златната ябълка”. Драматизацията на текста е на Мирослав Стоилов, а режисурата е дело на Даниела Христова. Нейни поставяни заглавия са: “Бяла приказка”, “Коледно приключение”, “Хензел и Гретел”, “Магия за злато”, “Джак и бобеното стебло”, “Приказка за феята Кандилка”.
Даниела Христова печели награда за цялостен спектакъл на фестивала „Вълшебната завеса” с „Котаракът в чизми” през 2009 г. в Търговище, а през 2011 г. отново на фестивала „Вълшебната завеса” печели първа награда за спектакъла „Джак и бобеното стебло”. Под нейна режисура са играни “Бяла приказка”, “Коледно приключение”, “Хензел и Гретел”, “Магия за злато”, “Джак и бобеното стебло”, “Приказка за феята Кандилка” и др.
Сценографията и куклите са вдъхновени от художничката Христина Стоилова, а музиката е дело на композитора Владимир Джамбазов. Най-новите лица на театъра Вилиана Димитрова и Катрин Лалова, заедно с Валери Зарков ще се превъплътят в ролите на приказните герои тримата братя Страхил, Боил и Матей, ламята, девойката Ния, змея Суховей, ябълковото дърво Златна и плашилото Петко.
На 21 септември е официалното откриване на новия творчески сезон 2021/2022. Празникът ще започне в 18:00 часа с традиционното театрално дефиле, което ще премине по пешеходната зона на бул. „Славянски” от пл. „Кристал” до сградата на театъра под съпровода на Градския духов оркестър „Михаил Биков”. В 18:30 часа ще бъде запален театралният огън и ще бъде издигната хоругвата на театъра.
От 19:00 часа е премиерата на спектакъла „Михал Мишкоед” от Сава Доброплодни. Драматургичният вариант е на Кольо Карагеоргиев, постановката – на Съби Събев, сценичната визия и костюмите са на Димитър Димитров.
В главната роля на Михал Мишкоед се превъплъщава популярният от малкия и големия екран актьор Николай Станоев, който си партнира с част от трупата на шуменския театър Стефани Лечева, Веселин Бърборков, Валери Зарков, Радостина Велкова Александра Михайлова, Светльо Иванов, Пламен Иванов, Вилиана Димитрова и Катрин Лалова.
Спектакълът е посветен на 165 години от първото представление в Шумен и в България и се осъществява с подкрепата на Община Шумен.

Print Friendly, PDF & Email