20.06.2024

С грандиозен спектакъл ансамбъл „Добруджа“ отбеляза 65-ата си годишнина (СНИМКИ)

По повод празника кметът на града Йордан Йорданов връчи на главния художествен ръководител на ансамбъла – Стоян Господинов, почетна грамота, а хореографът Христо Христов получи най – високата награда на Съюза на музикалните и танцови – кристално огърлие за пенсионирането си

С грандиозен концерт на сцената на Драматичен театър „Йордан Йовков”, включващ изпълнения от различни етнографски области, Професионален фолклорен ансамбъл”Добруджа” отбеляза 65 години от създаването си.

По повод празника кметът на града Йордан Йорданов връчи на главния художествен ръководител на ансамбъла Стоян Господинов почетна грамота , а хореографа Христо Христов получи най – високата награда на Съюза на музикалните и танцови – кристално огърлие за пенсионирането си.

Изтръгнати от дълбините на човешката душа, красотата на добруджанския фолклор се ражда за втори живот в песните, мелодиите и танците на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”.

Той е създаден през 1954г. в гр. Добрич с мисълта да съхрани и обогати вековната духовна традиция на хората от този край. Със своето изкуство ансамбъл „Добруджа” е признат за един от най-добрите представители на фолклорния жанр в България. Изпълненията на ансамбъл „Добруджа” са включени в третото издание на придобилия широка популярност компактдиск на Марсел Селие „Мистерията на българските гласове” и в „Магическите гласове от България” на Белгийската фирма „Славия продакшън”. Неповторимият маниер на музициране, специфичен за добруджанския фолклор заради съчетани-ето между традиционалните инструменти – копанка, гайда кавал и тъпан, и не до там познатия инструмент – хармоника, е запазена марка на ансамбъл „Добруджа”. С естествени и красиви гласове, певиците в ансамбъла продължават богатата песенна традиция на Добруджа. А техните изпълнения пресъздават една необятна многогласна вселена от мелодии, богата душевност, красота и мъдрост. От отлични и професионално подготвени изпълнители е изграден и танцовия състав на ансамбъл „Добруджа”. Сред достойнствата на изпълнителите на ПФА „Добруджа” е и факта, че те с лекота претворяват фолклора от всички етнографски области на България. Със своите 6000 концерта ПФА „Добруджа” участва активно в концертния живот на Добруджа и България. На неговото вълнуващо изкуство се радват зрителите от десетки страни – Белгия, Франция, Русия, Великобритания, Италия, Ирак, Нигерия , Китай, Холандия, Швейцария и много други. След изпълненията на Добруджанските артисти залите са отеквали от нестихващи аплодисменти на омагьосаните зрители.
Награди
-Златна лира на Съюза на Българските музикални и танцови дейци
-Кристална лира – Специална награда на Министерство на културата за изключителен принос в културния живот на България
-Кристално огърлие на Съюза на Българските музикални и танцови дейци за цялостен принос в популяризиране на българския фолклор
-Златен век с печата на Симеон Велики – награда на Министерство на културата
– Съвет на Европейската научна и културна общност и официалното представителство на Уникалните селища в Европа дава – Официален почетен статут на институция с висок престиж и Обществено признание в областта на Културата и удостоява със значката – Златна книга – за принос към развитието на Българската култура – Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” гр. Добрич.

Print Friendly, PDF & Email