26.05.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

С видеоконферентна връзка ще изслушват кандидатите за окръжен прокурор на Добрич

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще избира между досегашния административен ръководител Пламен Николов, Радослав Бухчев – прокурор в Окръжна прокуратура – Добрич и Станислав Стефанов Георгиев – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Добрич
Изслушването на кандидатите за административен ръководител на Окръжна прокуратура Добрич ще се проведе на 20 май. Заради наложените мерки, във връзка с пандемията от коронавирус, препитването ще се извърши чрез видеоконферентна връзка.
Това съобщиха за медийна компания „Добруджанска трибуна“ от Висшия съдебен съвет.
На основание чл. 33, ал. 1 от Закона за съдебната власт председателстващият Прокурорската колегия на ВСС – Иван Гешев, свика заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 20 май 2020 г. от 12 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет, ул. „Eкзарх Йосиф” № 12.
В дневния ред е като втора точка е изборът на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Добрич.
Кандидатите за мястото са трима. Пламен Николов Николов – бивш административен ръководител, отстранен до провеждането на конкурса от поста си и понижен до прокурор в Окръжна прокуратура -Добрич. Радослав Георгиев Бухчев – прокурор в Окръжна прокуратура – Добрич и Станислав Стефанов Георгиев – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Добрич.
Точката е внесена за разглеждани на заседанието от Комисията по атестирането и конкурсите.
По време на видеоконферентното заседание кандидатите ще изложат основните положения в концепциите си за ръководене и развитие на Окръжна прокуратура Добрич. Те ще могат да отговарят и на въпроси, поставени от членовете на комисията.
Въпреки серията от публични скандали и проверки, както и незадоволителните успехи на ръководената от него структура, военният пенсионер Пламен Николов се кандидатира за втори мандат административен ръководител.
Оправданията на Пламен Николов за безобразията в ръководената от него структура бяха: „Аз последен научавам какво се случва в прокуратурата. Като мъж на невярна жена съм.“
За по-малко от година и половина Пламен Николов не разбра – или поне така твърди, че заместничката му Виолета Великова с помощта на подсъдимата прокурорка Румяна Желева, правят опит да прикрият задържания с наркотици син на първата, разследван от втората. Наложи се намесата на главния прокурор Сотир Цацаров, който отне делото от добрчката прокуратура и го даде на друга, в която майка и син не са фактори, за да бъде осъден въпросният.
Военният пенсионер буквално проспа отвлечено момиче, което случайно бе спасено часове преди да умре в ръцете на похитителя си. Но, обилно даде интервюта пред телевизии за паднало частно самолетче.
През всичките месеци заместничката на Пламен Николов не спря да „мачка“ свидетелите по „суджукгейт“. С изключение на шефа си – който също е един от тях. Самият Пламен Николов с месеци мълчал, не предприел никакви действия и не уведомил висшестоящ прокурор, че Живко Мартинов – вече бивш депутат от ГЕРБ-Добрич, е искал да бъдат подменени резултатите от експертиза, за да бъде оневинен зам.-министър, убил двама души в катастрофа.
Изцяло извън концепцията, с която Пламен Николов спечели шефското място, по средата на мандата си поиска и му беше назначен втори заместник. Въпросната Виолета Великова.
В сегашната си концепция Пламен Николов услужливо разяснява, че ще обърне сериозно внимание на връзките с медиите, за да знае обществото какво работи Окръжна прокуратура Добрич, ако той отново бъде нейн ръководител.
През първия си мандат обаче, Пламен Николов беше далеч от тази хипотеза. Дори заяви пред добрички сайт, че публикациите в една медия са го мотивирали да се кандидатира за втори мандат.
Медията е ясна, а в публикациите беше отразявана реално работата на Пламен Николов и колегите му, доколкото самият той е имал желание обществото да научи за тях. Същите тези публикации явно са дали повод на Пламен Николов да търси реванш с медията и да се доказва наново. Всичко това е далеч от нормалното институционално общуване между прокуратура и журналисти.

Print Friendly, PDF & Email