19.04.2024

Създадоха Център за спешна помощ по въздуха

С постановление на Министерския съвет се създава Център за спешна медицинска помощ по въздуха, това съобщи пред медиите служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след заседанието на правителството вчера.

„Създава се от 15 май и ще бъде назначен персоналът към него – близо 60 души“, посочи министърът.

Ще има 5 отделни оперативни бази – държавният авиационен оператор Летище София, Летище Пловдив, във Варна – УМБАЛ „Света Марина“, Долна Митрополия – ВВУ „Георги Бенковски“ и Ямбол – новата сграда на МБАЛ „Св. Панталеймон“.

От тази седмица вървят и прегледите на медиците, които ще дежурят на петте оперативни бази. Прегледите ще приключат до края на седмицата и от понеделник започва обучението им.

До края на юли се очаква да бъдат готови и всички площадки за хеликоптери.

„През тази седмица Министерство на здравеопазването започва стартирането на обществени поръчки във всички тези лечебни заведения за изграждане на площадките за кацане на хеликоптери. Силно се надявам, че до края на месец юли те ще бъдат готови, тъй като и процесът на лизинг, който се извършва в Министерство на транспорта вероятно дотогава ще завърши и в края на юли се надявам, че ще имаме 2 хеликоптера по тази програма с чуждестранни пилоти обучители и техници“, каза още министър Меджидиев.

Чрез Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха ще има постоянна връзка между 112, центровете за спешна помощ в страната, лечебните заведения, структурите на МВР, държавният авиационен оператор и структурите на Министерство на отбраната.

Все още не е ясно кой ще оглави структурата на въздушното спасяване, но здравният министър посочи, че вече се водят разговори и имат предвид определени хора.

Финансовият ресурс е подсигурен и той ще се поеме изцяло от държавата.

Print Friendly, PDF & Email