29.09.2023

Съдът в Русе осъди на година затвор 18-годишният насилник, пребивал свои връстници

Младежът, който бе обвинен още като непълнолетен за шест престъпления, се призна за виновен
Окръжният съд в Русе осъди 18-годишния Джан на година затвор.
Младежът, който бе обвинен още като непълнолетен за шест престъпления срещу негови връстници – нанасяне на две леки телесни повреди по хулигански подбуди, принуда, грабеж, изнудване и нанасяне на средна телесна повреда, както и хулиганство, се призна за виновен. Той сключи споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от съда. 
За случая стана ясно в началото на ноември миналата година, когато в социалните мрежи бе публикуван видеоклип с кадри с насилие. Това доведе и до събиране на група младежи пред дома на ученика.
Младежът бе арестуван на 2 ноември миналата година. Шестте престъпления са извършени за период от около шест месеца.  Прокурор Пламен Петков обясни, че са защитени максимално интересите на пострадалите. Имуществените щети са възстановени.
Отделно, потърпевшите могат да предявят граждански иск за претърпените неимуществени вреди. Младежът е осъден и на обществено порицание. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.
Видеоклипът с побой и унижение на младо момче взриви социалните мрежи. Тогава десетки млади мъже се събраха пред дома на соченията за извършител с искането да излезе и публично да се извини на жертвата. На място пристигнаха екипи на МВР, за да овладеят ситуацията и да не се стига до ескалация на напрежението.
„Побоят ми беше нанесен през април. Заплашваше ме, че ще навреди на семейството ми. Вкара ме в тоалетната на едно заведение и ме преби. Удряше ме по главата, ребрата, ръцете, краката. Тогава имах отношения с едно момиче и думите му бяха, че всяко момче, което е бил с нея, ще бъде пребивано”, разказа потърпевшият Иво.
Според хората в града това не е първият случай, в който младежът проявява агресия.
Друго момче, станало жертва на побой, също разказа какво точно му се е случило. 
„На 26 октомври ме нападна.. Със счупено ребро съм и имам проблеми с ключицата. Взе ми телефона и часовника. Ще го съдя, надявам се да получи поне пробация”, сподели той тогава.

Print Friendly, PDF & Email