24.07.2024

Съдия постановяви, че Тесла и Мъск са нарушили трудовите закони на САЩ

Щатски съд в Калифорния е постановил, че Tesla и изпълнителният директор Илън Мъск са нарушили трудовите закони, като са опитали да потиснат опити за организиране на профсъюзна дейност.
Съдия Amita Baman Tracy е изискала изпълнението на поредица от действия, които да поправят ситуацията.
Най-вероятно Tesla ще обжалва решението.
Две от главните части на Закона за трудовите отношения защитават работниците от компании, които се намесват в синдикалната дейност или принуждават работници да не упражняват правата си, дадени им по федерален път.
Според съдията, тези правила са нарушени през 2017 и 2018. Компанията е заплашила и репресирала служители, които са искали да се организират синдикално. Съобщение в Twitter на Мъск е опитало допълнително да застави служителите да не се занимават с такива неща.
Tesla като компания се е опитала да саботира дейността като е въвела политики срещу работници, които не са дежурни. Забранено им е да раздават листовки. Били са разпитвани хора по отношение синдикалната дейност.
Съобщението на Мъск в Twitter от 2018 гласи, че служителите, които се присъединяват към синдикат, се отказват от акциите си за нищо. Както и, че присъствието на членове на профсъюза United Auto Workers (UAW) влошава безопасността.
Съдията отсъжда, че Tesla трябва да предложи възстановяване на работата и плащане със задна дата на служител, който предполагаемо е уволнен за подкрепа на профсъюзната дейност. Трябва да се отмени предупреждението към друг служител, който все още не е уволнен.
Илън Мъск ще трябва да се изправи пред служителите си във фабриката във Фремонт, Калифорния и на висок клас да им прочете какви нарушения на закона е извършила компанията.
Tracy смята, че нищо от това няма да се случи, тъй като най-вероятно решението ще бъде обжалвано, без значение какво гласи.
От Tesla все още няма коментар, което подкрепя тази теза.
Източник kaldata.com

Print Friendly, PDF & Email