29.07.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Съветници предлагат изграждане на път в Шумен

Настояват и за осигуряване на средства в бюджета за достъп на инвалиди в района на Автогарата

Писмено предложение, отнасящо се до бюджета на общината са депозирали общинските съветници от „Движение България на гражданите” – Бисерка Йовчева, Даниела Русева и Христофор Крумов. То включва направата на път, който да свързва живущите на ул. „Асен Златаров” № 15 и № 16 с главния път от „Пети километър” по посока към Шумен. Понастоящем, връзката на живущите на тези адреси с града е по много тесен път, със завои и множество дупки, който е бил с временен характер, но в продължение на дълги години е останал единствената пътна връзка с града.
Ето и основни моменти от инициативата:
„ Настояваме и за асфалтиране на вътрешното платно на бул. „Симеон Велики”, което предложихме и миналата година във връзка с бюджета. Асфалтирането бе извършено на част от това платно до гостилница „Чарли”. Предложението ни е да бъде довършено това асфалтиране в района от гостилница „Чарли” до селскостопанската гимназия. Поради лошото състояние, там отказват да влизат линейки и други автомобили със специално предназначение. Предлагаме и единствената улица, която е все още павирана, намираща се в централната част на град Шумен – ул. „Рафаил Попов” да бъде асфалтирана. Понастоящем тя е с огромни вдлъбнатини и неравности по нея. Този ремонт ще облекчи и движението по ул. „Цар Иван Александър”, като ще даде възможност за по-бърза и безопасна връзка с ул. „Цар Освободител”. През 2020 година, отправихме питане до кмета на Община Шумен за пълната тъмнина в района на площада от автогарата до ж.п. гарата. В тази абсолютна тъмница, ние посрещаме гостите на Шумен, както и шуменци, които се връщат в града. При отговора на кмета на общината, бе поет ангажимент, проблемът да бъде отстранен през 2021 година. Държим, средствата за осветление да бъдат предвидени в бюджета за тази година. Осветление и тротоари липсват и в района от магазин „Крис” до предприятието „Сердика”, които проблеми също трябва да бъдат решени с бюджета. Работещите в тази част на града се придвижват в пълна тъмнина и кал. Оплаквания имаме и за автобусната спирка на автогарата, покривът на която е като решетка с огромни отвори и няма никаква защита от дъжд и сняг. Това не са големи средства, които могат да бъдат предвидени в бюджета, или включени в програмата за текущи ремонти. Хората ни се оплакват и от невъзможността бебешки и инвалидни колички да преминават през подлеза на автогарата, поради липсата на подход за инвалиди. Задължение на общината е да осигури достъп на инвалиди, за което също следва да бъдат предвидени средства в бюджета. Настояваме общината да подкрепи и международната олимпиада по информатика, която се провежда в Шумен и е много престижна за града ни, с все по-широко международно участие.
При изготвянето на предложенията, сме се съобразили с пандемичната обстановка и от там – вероятността за по-ниски приходи в бюджета през 2021 година, поради което исканията ни не са прекомерни, а са в границите на нормалните параметри.

Print Friendly, PDF & Email