25.09.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Съветниците на ВМРО бламираха кмета си Балтаджиева за бюджета

Статистиката е категорична – един от „войводите“ изобщо не присъства на сесията на ОбС за приемане на бюджета за 2020 г., вторият гласува против, третият се въздържа, само един я подкрепи.
Така съветниците от ВМРО бламираха кмета Елена Балтаджиева, която стана градоначалник на Каварна, след като бе припозната от „войводите“ по време на вчерашната сесия на Общинския съвет.
Един от съветниците на ВМРО е подкрепил предлагания от Елена Балтаджиева бюджет на Община Каварна за 2020 г. Вторият се е въздържал. Третият е гласувал против.

Ето какво съобщи дългогодишният общински съветник Мемиш Мустафов за скандалната сесия.
„Уважаеми каварненци, днес се проведе поредното заседание на ОС-Каварна, на което се прие бюджета за 2020г. Нямаше да взема отношение по заседанието, ако не бях свидетел на два учудващи ме факта. Знаете,че бюджета се предлага от Кмета и след това се защитава във всички комисии на Общинския съвет. Становищата на всяка комисия се предоставят преди сесията както на съветниците, така и на администрацията.
На самата сесия днес (вчера – бел.ред.) имаше само едно предложение за увеличаване на приходната част на бюджета за да остане позицията за КПП на Калиакра, което беше прието след гласуване.
За окончателната редакция на Решение за Бюджет 2020 г.се даде почивка от Председателя на Общинския съвет.
Каква беше изненадата след почивката,когато стана ясно,че администрацията ОТКАЗВАТ ДА СЪДЕЙСТВАТ за окончателната редакция на решението.
Такова нещо НИКОГА в 12 годишното ми участие при приемане на бюджет не бях виждал.
Ето случи се.
Навярно това стана след отказа на вездесъщата гл.счетоводителка Станка Янева, въпреки, че те имаха писмените становища на комисиите.
За съжаление нямаше кой да и разпореди да го направи.
Напълно подкрепям възмущението на Председателя на Общинския съвет инж. Йордан Стоянов от такова отношение!
Второ ,голямо ми беше учудването от гласуването на съпартийците на кметицата от ВМРО.
ЕДИН ПОДКРЕПИ, ЕДИН СЕ ВЪЗДЪРЖА, А ТРЕТИЯТ ГЛАСУВА ПРОТИВ БЮДЖЕТА.
Такова чудо не бях виждал по отношение на най-важният акт за една администрация!“
Наша проверка установи, че освен съветникът на ВМРО и председателят на ОбС – инж. Йордан Стоянов е гласувал против общинския бюджет за тази година. Той изрично е разяснил, че отказът му да приеме този разчет на разходи не е защото не го одобрява, а защото не е редно общинската администрация да бойкотира работата на Общинския съвет.
Припомняме, че според предложения от Елена Балтаджиева бюджет на Община Каварна за 2020 г., всички разходи са свалени поне с 50%. Предвидено е обаче, сериозно увеличение на местните данъци и такси. Сред единствените важни мероприятия с увеличен бюджет и то в пъти, е музикален фестивал. Общинската издръжка на болницата е редуцирана повече от 2 пъти.
Рестриктивният бюджет според Елена Балтаджиева е такъв, заради милионите левове задължения, натрупани от предшественичката й Нина Ставрева.
Самата Балтаджиева до момента не показва особен управленски потенциал, въпреки големите хвалби за административните й възможности по време на предизборната кампания. Масово служителите в общината и общински поделения не са получавали трети месец заплати, а нито едно от обещанията й не е изпълнено за месеците кметуване.

Print Friendly, PDF & Email