24.06.2024

Съветникът на украинския президент Подоляк заяви, че контраофанзивата вече е започнала

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви вчера, че украинската контраофанзива е започнала и че настъпателните действия продължават вече няколко дни, предаде УНИАН, цитирана от БТА.
„Вече няколко дни продължава контранастъплението, вървят интензивни бойни действия по 1500-километровия фронт, но действията вече започнаха“, каза Подоляк пред италианската телевизия РАИ.
Малко по-късно обаче той уточни в акаунта си в Туитър, че е имал предвид унищожаването на логистичното осигуряване на руските сили като съставна част от контранастъплението.
Подоляк отбеляза, че контранастъплението не е някакъв отделен акт, който да „започне в конкретен час с прерязване на червена лента“. В частност, по думите му, „това са десетки различни действия за унищожаване на окупационните войски на различни направления, каквито вече са се водили вчера, водят се сега и ще се водят и в бъдеще“.
„Интензивното унищожаване на логистичното осигуряване на противника – това също е контранастъпление“, отбеляза Подоляк.
Той също така подчерта, че украинската армия няма да нанася удари със западно оръжие по територията на Русия, а то ще бъде използвано само за отвоюване на окупираните украински територии:
„Не искаме да нанасяме удари по територията на Русия, ще използваме онова оръжие, което получихме, за да унищожим позициите на Русия на териториите, които Москва окупира, включително Донбас и Крим“.
Подоляк отбеляза, че сега Украйна разполага с ракети с голям обсег „Сторм Шадоу“, танкове „Леопард“ и противоракетни системи, „предоставени от Франция и Италия“, като същевременно добави:
„Изтребителите Ф-16 най-накрая ще ни позволят да затворим въздушното си пространство. Парадоксът е, че ако ги имахме преди една година, войната отдавна щеше да е завършила“.

Print Friendly, PDF & Email