28.05.2024

Сутрешни навици срещу подут корем

Подуването на корема и образуването на газове, които ви мъчат през целия ден, е ужасен проблем, който засяга много хора. В повечето случаи причините се крият в неправилното хранене и не особено добрите навици. Тежест и подуване могат да се усещат не само след преяждане или консумация на тежки храни, но и рано сутрин след събуждане, когато все още не сте сложили нищо в устата си.
Задържаните газове в червата се образуват, когато в храносмилателния тракт се получат микровъзпаления вследствие на неправилно хранене и дразнене. Късното хранене преди лягане, особено с нездравословни храни, допълнително затруднява храносмилането и създава предпоставки за образуване на газове и подуване през нощта, които ви мъчат на сутринта.
Подвижността на червата и скоростта на обработка на храната през нощта зависи до голяма степен от вида храна, която консумираме, кога я консумираме и от начина на живот на ежедневна база. Колкото по-склонни сте да правите късни похапвания с любими лакомства късно вечер, толкова по-голяма е вероятността да страдате от подуване и тежест на сутринта.
Една от най-честите причини за газове и подут корем сутрин са захарите. Ако си похапвате храни с добавени захари, особено вечер, те могат да причинят сериозен дискомфорт. Същото важи и за солените храни, богати на натрий, който причинява задържане на течности в организма и подуване на тъканите. Газираните напитки, прекалено многото зеленчуци, богати на фибри, бобовите култури и броколите също са сред обичайните заподозрени.
Алкохолът късно вечер също е сред причинителите на храносмилателни смущения. В него има захари, които затрудняват работата на червата и предизвикват възпаления. Ако алкохолът е и газиран, нещата стават още по-неблагоприятни.
Как да се справите с подуването сутрин?
Има някои полезни сутрешни навици срещу подут корем и газове.
Един от най-добрите начини да повлияете благоприятно на подуването е да сте добре хидратирани. Първото нещо, което е хубаво да правите рано сутрин след събуждане е изпиване на чаша вода, топла или студена според предпочитанията ви.
Червата работят по-добре, когато тялото е добре хидратирано и водният баланс е в здравословни граници. Когато не пиете достатъчно вода, движенията на червата се забавят, обработката на храната се затруднява, изхождането се забавя, появява се усещане за подуване и тежест.
Причини да сте постоянно подути след хранене
Още по-добър начин да хидратирате тялото и да намалите подуването е да добавите лимон към водата. Водата с лимон сутрин на гладно е превъзходно средство да доставите ценни витамини, минерали и полезни киселини на организма, които противодействат на задържането на токсините. Водата с лимон подобрява храносмилането, ускорява метаболизма, намалява задръжката на течности в клетките.
Консумирайте повече противовъзпалителни храни, които да контролират работата на червата и да намаляват вероятността да се образуват газове. Сред най-добрите в това отношение са джинджифилът и куркумата. Те имат много мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и пробиотични свойства, които намаляват подуването.

Print Friendly, PDF & Email