29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Студент уби 8 души при стрелба в университет в Русия


18-годишният Тимур Бекмансуров оставил съобщение в социалните мрежи преди да нападне и посочил, че не е екстремист, той е задържан от службите
Осем са загиналите при стрелба в университета в руския град Перм. Има и други пострадали, предаде вчера ТАСС, позовавайки се на федералното следствие, предаде БТА.
По данни на ведомството нападателят, който е студент,
е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Самоличността му е установена. Според телевизия „РЕН“ става дума за 18-годишния Тимур Бекмансуров, посочва новинарският сайт „Лента“.
Студентът оставил съобщение в социалните мрежи,
преди да нападне ВУЗ-а. Той посочил, че не е екстремист, а престъплението му не е терористичен атентат, Добавил, че отдавна подготвял атаката и събирал пари, за да си купи огнестрелно оръжие.
По повод изтеклата информация, че стрелецът бил използвал т. нар. травматични оръжия, АП обяснява, че макар тези несмъртоносни оръжия да стрелят с гумени куршуми и други подобни, те могат да бъдат и преработени за стрелба с обикновени боеприпаси, а още не се знае още какво точно е било оръжието.
Местната телевизия „Москва 24“ публикува в Телеграм видео,
заснето от студенти, скрили се в една аудитория по време на нападението. На записа се вижда как младежът с оръжие в ръка върви по територията на ВУЗ-а към учебния корпус.
Студенти разказали пред „Лента“, че научили за стрелбата от социалните мрежи и „спокойно се барикадирали, лягайки на пода зад банките“. Цитирали слухове, според които нападателят започнал да стреля в близка пушалня, след което се запътил към учебния корпус.
След съобщенията за стрелба ръководството на университета отправило призив към студентите да се барикадират и ако могат да напуснат кампуса. Някои преподаватели обаче отказали дори да затворят вратите и продължили занятията.
Премиерът Михаил Мишустин спешно изпратил в Перм министъра на науката и образованието и здравния министър.
Образувано е наказателно дело, което ще се разследва от централния апарат на следствието.

Print Friendly, PDF & Email