26.05.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Стоян Панчев: Ефектът при общо намаляване на ДДС ще бъде по-силен

При общо намаляване на ставката близо 100% от намалението се отразява и се усеща в цената, посочи икономистът от ЕКИП
Има смисъл да намаляваме данъчни ставки, но повече от диференцирано ДДС бих искал да видя намаляване на общата ставка, защото ефектите ще бъдат по-силни. Това мнение изрази по БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Предложенията за диференцирана ДДС ставка ще бъдат разгледани на ниво в парламентарната бюджетна комисия.
„Във времена на криза много често се отварят възможности както за добри, така и на лоши идеи. Реализацията на лошите става доста по-бързо, няма време да бъдат спрени и да се случи сериозен разговор по тях, а добрите идеи няма кой да ги предложи“, коментара икономистът.
Стоян Панчев е категоричен, че намаляването на ДДС само за определени стоки и услуги е по-правилна мярка от субсидирането на дадени сектори.
„При субсидиите взимате пари от едни, за да ги дадете на други, при облекченията оставяте на даден сектор негови собствени пари, обясни икономистът. – Когато ти кажеш – даваме един тип облекчения на един сектор, ще дойдат от други сектори да питат – защо за нас не може да се случи.“
Стоян Панчев смята, че засега правителството не може да аргументира добре обхвата на това намаляване.
Относно отражението на диференцираната ДДС ставка върху цените и как ще усети това крайният потребител, икономистът посочи, че трябва да се има предвид ценовата еластичност или как търсенето кореспондира с цената.
„Има изследвания в Европа от последните 20 години, които показват, че при общо намаляване на ставката близо 100% от намалението се отразява и се усеща в цената, отбеляза Панчев. – При диференцираното ДДС изследванията на терен показват, че процентът е доста по-малък – между 30 и 40% от това намаление успява да достигне до крайните клиенти.“

Финансовото министерство е твърдо против намалението на ставките по ДДС

Министерството на финансите е твърдо против намалението на ДДС. Това става ясно от писмено становище на институцията до Народното събрание, подписана от министър Владислав Горанов. Припомняме, че в деловодството на парламента вече са внесени 6 законопроекта по темата, които обхващат ресторантите, доставките, свързани със заведенията за хранене, туристическия сектор, книгите, фитнес залите, детските храни и медицински изделия, както и памперсите.
Днес ресорната комисия ще разгледа предложенията. Вече писахме, че председателят ѝ Менда Стоянова също е против въвеждането на диференцирани ставки.
Според изчисленията на финансовото министерство загубата за хазната от внесените предложения възлиза на 1,763 млрд. лв. (16,57% от планираните за тази година 10,640 млрд. лв. приходи от ДДС) и за да бъдат компенсирани те общата ставка трябва да се повиши от 20% на 24%. Другият вариант, който предлагат от МФ, е да бъде повишен данъкът върху печалбата до 17-18%.
От сметките на финансовия министър става ясно още, че най-голяма ще е загубата от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни – около 1,5 млрд. лв.
От предложението ДДС за книги, учебници и учебни помагала в хартиено издание да бъде намален от 20% на 9%, хазната ще загуби около 13 млн. лв. Със 150 млн. лв. по-малко ще бъдат приходите в държавния бюджет, ако бъде намалена ставката за ресторантьорските и кетъринг услуги. 4 млн. лв. по-малко приходи ще събере държавата, ако и фитенс залите ползват диференцирана 9% ставка. От идеята за намаление на ДДС за туризма бюджетът ще бъде ощетен с 19 млн. лв. Предложението за по-нисък косвен налог за детски храни и лекарствата ще коства на хазната 39 млн. лв.
Според МФ диференцираните ставки увеличават административната тежест и разходите на бизнеса и създават предпоставка за допълнителна отчетност на задължените лица. В становището се посочва, че в много страни вече са предприели действия за ограничаване на диференцираните ставки или за увеличаване на техния размер. От МФ подчертават, че различните по-ниски ставки увеличават риска от измами и укриване на косвения налог.
В документа се посочва, че прилаганата дългогодишна данъчна политика в България е за ниски преки данъци и за неутралност по отношение на косвените данъци, в това число и единна ставка по ДДС. Този налог не се счита за разходно-ефективен и целенасочен инструмент за икономическа политика, припомнят от МФ.
investor.bg

Print Friendly, PDF & Email